Meredith Moon – Constellations

Constellations
(True North Records)

Het derde album van Meredith Moon was in 2019 al klaar, maar vanwege de jarenlange stilstand door de pandemie bleef het album lange tijd op de plank liggen. Begin dit jaar zag Constellations dan toch het levenslicht richting de grote wereld. Moon heeft het lange tijd niet zo spannend gevonden, maar sinds ze in het afgelopen jaar voor het eerst optrad met haar inmiddels overleden vader, mag iedereen weten dat ze de dochter van Gordon Lightfoot is, uit zijn tweede huwelijk.

Songwriter Moon heeft naast gitaar de banjo toegevoegd tot haar instrumentarium, geïnspireerd door de Amerikaanse old-time-muziek. Haar ietwat luie zangtechniek past perfect bij haar songs waarin ze regelmatig haar ziel blootlegt. Constellations werd juist geen typisch old-time album, eerder een hele degelijke en lekkere songwriterplaat met enkele instrumentale stukjes waarin haar clawhammer banjostijl op de voorgrond komt. Moon is een begenadigd songwriter die de luisteraar aan haar voeten weet te krijgen. Het onderhoudende gitaarspel en haar banjospel dat ze leerde via YouTube filmpjes klinkt zeer fraai en afgewerkt.

De opnamen zijn bewust transparant gehouden, en de begeleiders staan duidelijk in dienst van de uitvoerende artiest. Nergens wordt ze door een overijverige muzikant gepasseerd. Ook fiddler Tony Allen weet precies hoe hij mooi en met meerwaarde zijn strijkwerk binnen de kaders moet houden. Tussen het vermakelijke eigen repertoire op dit album zitten twee traditionals die smaakvol worden uitgevoerd. De songs schreef Moon in het bijzijn van haar viervoeter Tico, die ook meegaat op haar omzwervingen langs de podia. Moon houdt van reizen en vooral van aanpakken. Ze tourde eigenhandig en in haar eentje door de States, maar ook richting West-Europa en landen als Croatië en Tsjechië.

Met Constellations heeft ze de perfecte staalkaart om de welverdiende aandacht te krijgen, en met songs als Lighthouse County, Constellations en Starcrossed weet ze zo de harten van het publiek te stelen. Een hele gave plaat!

Scroll naar boven