Merema – Eryamon’Koytneva

(CPL-Music CPL063)

U heeft waarschijnlijk nog nooit van de autonome Russische republiek Mordovië gehoord, laat staan muziek. Dé groep aldaar is het 7-koppige Merema (legende). Zij hebben zicht ten doel gesteld de haast uitgestorven Mordovische (muziek)cultuur te behoeden en behouden. Dat wordt ze niet makkelijk gemaakt: slechts een 30% procent van de inwoners is als authentiek Mordivisch te bestempelen, de rest is import Rus. En als je dan weet dat er minder dan een miljoen in het land wonen, lijkt het haast een onbegonnen zaak. Alleen al daarom verdient Merema alle credits.

De leden trekken naar het platteland om liederen en melodieën op te tekenen bij de daar de nog oorspronkelijk Ersja en Moksch sprekende bevolking. Eryamon’ Koytneva (De spiraal van het leven) is de tweede cd van het gezelschap en bevat 10 traditionele liederen. (Van het debuutalbum Kezeren Koiht is hier de recensie te lezen). In het bijgevoegde boekwerkje van de cd staat keurig vermeld waar en wanneer het lied geregistreerd is, evenals de Engelse vertaling van de tekst.

In tegenstelling tot het debuut, dat vrijwel alleen polyfonische a capella liederen bevatte, is Merema sterk ontwikkeld. De songs op Eryamon’ Koytneva zijn vooral sterk op percussie gebaseerd. Diverse percussie-instrumenten, samen met een synthesizerbas, soms een loop, vormen het fundament voor in het algemeen opgewekte songs. Dat wordt mede veroorzaakt door enthousiaste vocalen. Leidend is de hoge, schelle kopstem, die wordt vergezeld door één of meerdere stemmen, waarbij je onmiddellijk moet denken aan de polyfone Bulgaarse zang.

Begeleidingsinstrumenten staan niet vermeld, maar naast de percussie en elektronica ontdek je een herdersfluit, viool of lier, draailier, didgeridoo en een variant van de kantele of gusli en hoorn. De sound is complex, maar zeer toegankelijk en veel afwisselender dan op de debuutschijf.

In deze vorm kan Merema nog wel eens een sensatie worden op (toekomstige) zomerfestivals, want swingen en imponeren doen ze met overgave!

Scroll naar boven