Merema – Kezeren Koiht

Kezeren Koiht
(CPL Music 046)

Merema is een voortdurend in samenstelling wisselende groep uit Mordovia, een gebied tussen Moskou en de Wolga. Sinds 2010 vormt ze een soort collectief van studenten, dat actief op zoek gaat naar oude overgeleverde liederen in de twee talen van de oorspronkelijke Ersja en Moksch-bevolking en deze verzamelt. Zij behoren tot de Finno-Ugric. De talen worden nauwelijks meer gesproken, een gevolg van de continue Russische invloeden.

Merema brengt de liederen zo puur mogelijk: strikt a capella, maar dat in een polyfonie die sterk refereert aan die van de Bulgaarse of Slavische polyfonie. De stemmen en de verhoudingen zijn loepzuiver, gekoppeld aan een flinke portie dynamiek.  Je krijgt er acuut kippenvel van. De liederen gaan over het alledaagse leven. Uiteraard niet uit de 21e eeuw, maar zoals veel met folksongs zijn de onderwerpen te transponeren naar de huidige tijd.

De huidige zespersoonsformatie treedt op in klederdracht. Daarmee benadrukken ze de oude cultuur die op een haar na verdwenen is en laten jongeren zo bewust kennis maken met het leven van hun voorouders en hun eigen herkomst. Vaak heb ik niet zoveel met deze folkloristische formaties, maar Merema draagt mijn goedkeuring. Met name omdat de uitvoering van de liederen ook op cd een zuiver luisterspektakel is. Onder het label ‘less is more’ verdient Merema alle credits.

Scroll naar boven