Merope – Naktes

Naktes
(Granvat Gran16, Xango Music Distribution)

Merope is een mij onbekende formatie. Het trio bestaat uit de Litouwse zangeres en kankles (de Litouwse zither) bespeler Indre Jurgeleviciute, Jean-Christophe Bonnafous (bansuri, de Japanse bamboefluit) en Bert Cools (gitaar, synths en electonica).
De schijf werd al enige tijd geleden opgenomen (oktober 2016 en september 2017) door Stijn Cools. De cd werd inmiddels al door Klara bestempeld als de beste Belgische wereldmuziek cd.
Naktes blijkt hun derde product te zijn. Uitgangspunt is de traditionele Litouwse muziek, met name door de melodieën en de teksten die  Jurgeleviciute inbrengt, maar tevens door de bepalende klank van de kankles. Als is die zeker niet overheersend. De muziek van Merope zou je minimalistisch kunnen noemen, maar net zo goed ascetisch, meditatief en cinematografisch. Het is een mix van traditionele klanken, geïmproviseerd, doorspekt met zeer kundig verweven soundscapes, wijds en open, sferisch, dromerig.
Jurgeleviciutes’ stem is warm, zeker in vergelijking met de vaak scherpe klankkleur van de meeste Baltische zangeressen. Haar snaarinstrument zorgt met de natuurlijke galm voor een licht meditatieve sfeer. Soms in duet met het uiterst effectieve snarenspel van gitarist Cools. Geen dikdoenerij, maar efficiëntie. De bansuri is op een positieve manier dominant, vaak net dat beetje diepte en warmte in het geheel brengend.
Merode heeft me met Naktes buitengewoon verrast en ik kijk er naar uit om meer van dit innovatieve trio te horen.

Scroll naar boven