Merope – Salos

Salos
(Granvat GRAN21; distr Xango Music Distribution)

Op hun vierde album Salos werkt het trio Merope samen met het kamerkoor ensemble Jauna Muzika uit Vilnius. De nummers van de cd zijn gebaseerd op oude Litouwse liederen en melodieën en worden verwerkt met de klankcreaties van het trio. In enkele nummers speelt het koor een zeer prominente rol, zoals in het schitterende, haast devote Oi toli.

Maar na de inleiding neemt Indre Jurgeleviciute (zang en kankles, de Litouwse zither) het over met haar engelenstem en de breekbare tonen uit haar instrument. Jean Christophe Bonnafous soleert om de melodie heen op bansuri (Japanse bamboedwarsfluit) terwijl Bert Cools met warme klanken van de synthesizer voor diepte zorgt. In andere gevallen brengt de laatste verfijnde elektronische geluiden aan of geeft accenten met gitaar.

Alle tracks hebben een haast meditatief, rustgevend karakter. Je wordt erg gewoon stil en ontspannen van. Het tempo is traag, maar er gebeurt voldoende in de tracks. Hier en daar – een instrumentaal nummer als Vilnia – hangt het aan tegen ‘environment music’ á la Brian Eno of ambient music.

Salos is een zeer verfijnd album met hemelse muziek dat met twee benen in de roots verankerd is. Een absolute aanrader.

Scroll naar boven