Michael Johnathon – The painter

The painter 
(PoetMan Records PMR70030)

In mijn recensie over Michael Johnathon’s cd Legacy was ik niet erg enthousiast over het eindresultaat, dus met enige scepsis deed ik The painter in de cd-speler. Tot mijn verrassing blijkt het een prima product te zijn, dat zijn inspiratie haalt uit het leven en werk van Vincent van Gogh. Michael schreef zeven van de elf nummers, arrangeerde ze allemaal en deed zelf de productie van de cd.

Elf tracks telt The painter, die geen afgerond verhaal vertellen, maar elk op hun eigen manier een stukje van de puzzel vertegenwoordigen. Soms expliciet, zoals in het titelnummer, in Vincent in the rain en in een sterke interpretatie van Don McLean’s iconische nummer Vincent. Maar ook meer zijdelings, zoals in Dylan’s Make you feel my love of in Harry Chapin’s Cat’s in the cradle. Elf tracks in totaal passeren de revue.

Johnathon speelt gitaar, banjo, Hammond orgel en percussie. Het geluid is open en intiem. Toch zorgt een tiental muzikanten voor de verder invulling van het geluid op instrumenten als fluit, accordeon, hammer dulcimer, piano, contrabas en drums. Ook strijkers worden ingeschakeld. Het doet niets af af het pastorale gevoel dat Michael Johnathon opwekt.

Johnathon maakte zelf de sfeervolle schilderijen in van Gogh stijl die het klaphoesje sieren. In een korte toelichting vertelt hij van Gogh te zien als de Woody Guthrie of Bob Dylan van de schilders vanwege de eenvoud, de kracht en de toegankelijkheid. Het inspireerde hem daarin zijn eigen weg te zoeken.

De belettering op het hoesje had wel wat subtieler gekund, maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek op The painter.

Scroll naar boven