Michalis Terzis & Vasilis Skoulas – A tribute to Greece

A tribute to Greece
(ARC music EUCD2778)

Het ARC label brengt een serie uit rond folk- en wereldmuziek. Nu heb ik niet veel op met van de ‘best of’ verzamelaars of een grabbelton selectie, maar het moet gezegd, bagger zijn de ARC cd’s zeker niet. In ieder geval veel beter dan het broddelwerk wat je onder folk-en wereldmuziek tegenwoordig in de Media Markt stelling vindt.
Van de Griekse componist en pianist Michalis Terzis verschenen bij ARC zelfs meerdere albums met Griekse muziek met in de titels woorden als ‘the art of’,  ‘music of…’, best of ‘.. en ‘discover..’
Op A tribute to Greece is zanger en lyra speler Vasilis Skoulas zijn maatje.  (Studio?)muzikanten bespelen daarnaast gitaren, bouzouki, viool, contrabas, Kretenzer lyra, luit, tzouras, santouri, synthesizer en een dozijn percussie-instrumenten. Alle composities zijn van Terzis. Wat je krijgt is muziek waarin je de typerende elementen van de Griekse hedendaagse folkmuziek terugvindt: de specifieke zang met ornamentatie en toonsoortwisselingen, de ritmen en liedstructuren. Maar het is allemaal heel braaf, netjes, niet authentiek, ontdaan van de scherpe randjes.
Enigszins gechargeerd zou je het toeristenfolk kunnen noemen. Maar dat doet afbreuk aan de kwaliteit van het geheel. De composities zitten goed in elkaar, knap gespeeld en gezongen en prettig om te horen. Als je geen puritein bent is het een lekker cd-tje met Griekse muziek, dat je opzet bij een hap souvlaki of gyros, met Retsina of…. hmmm… ouzo. Net als de mooie beelden in de vakantiefolders is de werkelijkheid aanwezig, maar wel wat opgepoetst en verfraaid.

Scroll naar boven