Michèle Bernard & Monique Brun – Un p’tit rêve très court

Michèle Bernard is één van die uitstekende chansonnières die bewonderd worden door een té beperkt publiek. Al 45 jaar staat ze in het vak. Al die tijd is ze erg actief geweest. De laatste twee jaar was ze bijzonder actief. In 2016 verscheen haar jongste cd met nieuwe chansons:Tout’ Manières… en een 3cd-box Une Anthologie. Vorig jaar bracht ze een live-opname uit van haar concerten met deze recentste chansons. Bij die cd is een dvd gevoegd waarin ook stukjes interview verwerkt zijn.
En dit jaar is er de uitgave van een theaterprogramma dat ze samen met actrice Monique Brun heeft opgezet: Un p’tit rêve très court. Ook bij deze cd is een dvd toegevoegd. En dat is duidelijk een meerwaarde, want deze twee vrouwen zien spreken en zingen maakt het nog mooier dan ze enkel te horen.
Dat programma met de titel van een nummer van Bernard uit 1987 brachten ze in de maand juli op het Festival Off d’Avignon. Het is samengesteld uit chansons van Bernard, gesprokkeld uit haar rijke repertoire. Nummers van de jaren ’80 zowel als recentere nummers. Je hoort ondermeer Maria-Szusanna (1999) over een zigeunermeisje dat korte tijd naar school kwam en weer verdween, Quatre-vingts beaux chevaux (2006) over werkloos geworden jaagpaarden, La dame pipi (1982) die, net als Bernard zelf, kan zingen als een zwarte blueszangeres.
De chansons worden gezongen door Bernard of door Brun of in duet door beiden. Zoals steeds begeleidt Bernard zich op accordeon. Ook dat geeft haar een bijzondere plaats in de chansonwereld. Monique Brun zegt tussendoor verrassende flarden poëzie, gesprokkeld bij auteurs als Norge, Louise Michel, Jules Supervielle, Eduardo Galeano en anderen. Wie van poëtisch Frans chanson en van poëzie tout court houdt zal ongetwijfeld deze cd-dvd beluisteren en herbeluisteren, bekijken en herbekijken.

Scroll naar boven