Micheline Van Hautem – Brel & brass

Brel & brass
(Coast Company SIL 362)

Sinds het begin van deze eeuw is de Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem op het voorplan getreden als een voorname vertolkster van chansons van Brel. Hierbij werkte ze ook meerdere keren samen met Brels zingende neef Bruno Brel. Na haar cd Mich en scène uit 2001 met uitsluitend Brel-liederen verschenen nog de cd’s L’esprit de Jacques en La Musique. Ook de cd, toegevoegd aan het pluche-boek Jacques Brel (Nijgh & Van Ditmar 2004) is een cd waarop Van Hautem vijf Nederlandse vertalingen door verschillende auteurs van Brel-nummers zingt.
En nu is er de cd Brel & brass, waarop ze weer een totaal andere vertolking van Brel-chansons brengt. Ze koos elf van de meest bekende nummers van Brel, gaande van Les Flamandes tot Amsterdam. Ze werden gearrangeerd voor fanfare en Van Hautem wordt op de cd begeleid door De Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Hamont-Achel onder leiding van Ivan Meylemans.
La chanson des vieux amants kreeg een passend, zwaarmoedig en dreigend arrangement. La valse à mille temps Vesoul en Bruxelles onder meer klinken bijzonder goed met deze fanfarebegeleiding. De balans tussen de vele kopers en de stem van de zangeres is uitstekend, nooit wordt de stem door de zware orkestratie overstemd. Het grote fanfareorkest wordt enkele keren versterkt met mooie trombone-partijen, gespeeld door Jos Jansen.
Van Au suivant brengt Van Hautem een bijzonder sterke vertolking (en toch blijf ik er moeite mee hebben dat dit nummer door een vrouw wordt gezongen). Twee nummers zingt ze niet in het Frans. Van Marieke zingt ze een aanpassing in het Gents. Het wordt Marieke, m’n meiske. En voor Ne me quitte pas koos ze voor de Afrikaanse vertaling door Fanus Rautenbach Moenie weggaan nie die we kennen van Laurika Rauch.
De cd bevat ook een CD-rom-gedeelte waarop drie nummers als video te zien zijn. Met dit programma is Van Hautem op tournee, waarbij ze door verschillende plaatselijke fanfares of harmonieorkesten wordt bijgestaan. Ook in het volgend theaterseizoen gaat ze op tournee met het programma.

Scroll naar boven