Miel Cools is niet meer

miel-cools

In Hasselt is zaterdag 1 juni kleinkunstenaar Miel Cools overleden op 78-jarige leeftijd. Cools stond met enkele anderen aan de wieg van de Vlaamse Kleinkunst.

Miel Cools werd geboren in 1935 in Herk-de-Stad, in Limburg. Hij begon zijn kleinkunstcarrière in 1954 als schrijver van een studentenoperette. Vanaf 1960 trad hij op met liedjes van anderen, zoals cabaretier Toon Hermans, maar al snel ook met eigen muziek, in samenwerking met verschillende tekstschrijvers. Zijn bekendste liedjes zijn Boer Bavo, De troubadours en Houden van.
In 1967 richtte Cools samen met zijn voornaamste tekstschrijver Bert Broes zijn eigen platenmaatschappij op, Kalliope. Zo was hij de ontdekker van onder meer Luk Saffloer, De Vaganten en Wim De Craene.
In 2004 werd in het Cultuurcentrum van Hasselt gevierd dat Cools 50 jaar op de planken stond. Na gezondheidsproblemen in 2008 trad hij de laatste jaren niet zo vaak meer op. In 2012 kreeg hij op de Vlaamse Feestdag nog een Gulden Spoor voor zijn verdienste voor het kleinkunstgenre, en als culturele erkenning.

Scroll naar boven