Mighty Poplar – Mighty Poplar

Mighty Poplar
(Free Dirt Records, DIRT-CD-0111)

Zet vijf kopstukken uit de progressieve bluegrass bij elkaar en laat ze samen traditionele bluegrass spelen. Dat lijkt de gedachte achter Mighty Poplar. Gitarist Chris Eldridge en banjospeler Noam Pikelny zijn inzittenden van Punch Brothers, mandolinespeler Andrew Marlin is van Watchhouse, voorheen Mandolin Orange, fiddler Alex Hargreaves is actief op wereldpodia met Billy Strings en contrabassist Greg Garrison speelt bij Leftover Salmon, en maakte in het verleden ook deel uit van Punch Brothers. Vijf mannen die de handen ineen slaan en zich storten op de basis van de bluegrass door het vertolken van onder andere songs die ooit zijn opgetekend door A.P. Carter, beter bekend als de grondlegger van The Carter Family.

Via een omweg kom je dan ook snel bij het repertoire van old-time fiddler/banjospeler John Hartford. Maar het zijn niet alleen oude muziek en traditionals die hier aan de orde zijn. Ook werk van Martha Scanlan, Bob Dylan en Leonard Cohen wordt in de sferen van de frontporch in het repertoire geplaatst. In bluegrass is heel veel ruimte voor improvisatie, en dat is wat de heren hier ook veelvuldig doen. De bandnaam is ontleent aan een uitspraak van Bill Monroe, de vader van de bluegrass.

Het idee voor deze nieuwe formatie is ontstaan tijdens de pandemie, op initiatief van Andrew Marlin. Ondanks dat alles op slot zat, is het vijftal toch bij elkaar gekomen om te musiceren. Wat aanvankelijk een éénmalig project zou worden lijkt een vervolg te krijgen. Mighty Poplar blijft een side-project voor de muzikanten, maar wel een welkome, want het voelt als onthaasten, veilig in de bubbel van de traditionele muziek.

Bluegrass, zoals bluegrass hoort te klinken. Alle instrumenten hebben een hoofdrol, en de driestemmige zang maakt het helemaal af. Geniet van de puurheid van dit album, die met de gehele band rond een omni-directionale microfoonopstelling is opgenomen. Puurder kan haast niet.

Scroll naar boven