Modou Toure – Touki

Touki
(ARC EUCD 2912)

De eerste instrumenten die de in Dakar geboren Modou Touré bespeelde was percussie. Vandaar wellicht de sterk ritmische muziek die hij heden ten dage maakt. Later switchte de Senegalees naar gitaar, maar ook leadvocals. Hij settelde zich in Engeland, waar hij met gitarist Ramon Goose een duo vormde en het in 2015 verschenen debuutalbum The west African blues project realiseerde. Een tweede album volgde met percussionist Papis Diongue.
Met gastmusici op elektrische en akoestische gitaar, Hammond en een blazerssectie werd Touki opgenomen. Het album bevat vooral vrolijke, opgewekte liederen, waarin dagelijkse beslommeringen (van de expat) worden bezongen.
De stem van Modou is vrij hoog en mist echte overtuigingskracht. De arrangementen zijn vlak zonder uitschieters en daardoor wat gelikt. Het is gestileerde afropop eerder dan afrorock of -folk. Goed als achtergrondmuziek voor op een wereldmuziekfestival: niemand kan er zich een buil aan vallen, maar het zal als podiumact niet iedereen boeien.

Scroll naar boven