Moi, Le Voisin – Hogelieder en de slieder en de kierekarikee

Hogelieder en de slieder en de kierekarikee
(moilevoisin.bandcamp.com)

In Nederland zijn vertolkers van het eigen volkslied erfgoed met enige moeite te vinden. Het betreft dan meestal mensen die deel uitmaakten van de folkrevival van de jaren zeventig, of die daar bij aan hebben gesloten. De aansluiting bij een jongere generatie is nooit tot stand gekomen. Daarom is het mooi dat de Utrechtse groep Moi, Le Voisin er op zijn vierde cd voor heeft gekozen om tien (mondeling overgeleverde) liederen van de cd-box Onder de groene linde te bewerken voor een project met als titel Hogelieder en de slieder en de kierekarikee.
Moi, Le Voisin startte in 2005 als een trio rond de liedjes van zanger/gitarist Benjamin van Vliet, met verder Lot Broos (cello, zang) en Laurens Ham (bas, toetsen, zang). Na drie Engelstalige albums verlegde van Vliet zijn interesse naar meer experimentele en breekbare muziek. Onder de naam Microwolf nam hij twee albums op. Daarna werd het weer tijd voor Moi, Le Voisin. Als extra groepslid werd Michiel van de Weerthof (van De Rotte Herders) erbij gehaald.
Wat Moi, Le Voisin extra interessant maakt is dat het groepsgeluid mede wordt bepaald door indiepop. Daardoor is er een duidelijk verschil met het geluid van de jaren zeventig bands. Niet dat het één beter is dan het andere. De arrangementen van Moi, Le Voisin zorgen voor onverwachte wendingen, een bepaalde losheid en soms ook een charmant rommeltje. Maar ook voor het gebruik van een soundscape draait de groep de hand niet om.
De opnames vonden plaats in twee sessies, beiden in een huisje in een natuurlijke omgeving. Saillant detail is dat vlakbij het huisje in Westerveld (Drenthe) de moord op vier politieagenten plaatsvond, zoals bezongen in Wat thans weer is geschied. Onder de nadere negen uitgekozen liederen zitten ook wel ‘bekende’, zoals O langgewenste dag, Duivelspaard en Een meisje van achttien jaren. Maar ook minder wijd verspreide zoals Kop van romp, Op het kerkhof onder de steen, Berend Kielstra en Wijf wijf.
De (gebrande) cd is gestoken in een archiefmap en bevat tien op dik papier gedrukte liedbladen met de teksten van de liederen, de akkoorden en een toelichting. Tevens wordt aangegeven in welke categorie het lied valt (detective bijvoorbeeld, of familie- en streekroman). Folkveteraan Rob Smaling (Wargaren, Deining, Folk Live) heeft lovende woorden voor Moi, Le Voisin in een bijgesloten folder. Ik onderschrijf zijn woorden met graagte.

Scroll naar boven