Multumult – Now and then

Now and then
(The Lollipoppe shoppe LSCD020)

Multumult is een Roemeens viertal dat instrumenten als viool, fluit, klarinet, elektronische apparaten en electro percussie bespeelt. Roemeense traditionele muziek is haar uitgangspunt. Het merendeel van de tracks is een bewerking van traditionele liederen en melodieën. Zelf categoriseren ze zich onder free music.

Improvisatie en het ontdekken van (nieuwe) geluidscombinaties staan dan ook centraal. Toch zijn de composities melodieus. Het is geen gefreak op zich en eigenlijk valt het met het experimentele wel mee. Dominant in het klankbeeld zijn vooral de fluiten en in mindere mate de viool. De percussie is de ene keer efficiënt, een andere keer te nadrukkelijk en druk aanwezig.

Op enkele tracks wordt er gezongen, maar dat is meer declameren dan een werkelijke melodielijn produceren. De sound is vrij ruraal. Een nummer als Back in time valt daardoor op (en uit de toon) omdat hier de keyboards domineren en een solo wordt gespeeld op een vervormde klarinet.

Het gebrek aan harmonieën en vooral het voortdurende scherpe geluid van de herdersfluit en de standaard uithalen gingen mij op deze derde schijf van het kwartet op den duur tegenstaan.

Scroll naar boven