Music Meeting dag 1

In een zonovergoten park werd zaterdag de eerste dag van de 26ste Music Meeting gehouden.  Met een licht gewijzigde opstelling van de markt, kassa en kleine podia, heeft de organisatie meer ruimte voor het buitenpodium ‘De Haai’ gecreëerd. Naast de vele, internationale eettentjes is er nu ook een restaurant in een rustig hoekje van het park, waar aan een tafel gedineerd kan worden. Na een kort praatje van de Nijmeegse wethouder van cultuur betrad de Franse ‘legendarische’ band Magma het podium. Al veertig jaar onder de bezielde leiding van drummer Christian Vander, deed de groep vooral waar het al vier decennia goed in is; het maken van stevige, bijna symfonische, jazzrock. Het optreden had, zeker het eerste half uur, te lijden onder het slechte geluid. De zang en vibrafoon waren amper te horen, terwijl juist zij de nuance in de muziek moesten brengen. Ook de statische houding van de muzikanten kwam het optreden niet ten goede. Bruisend werd het toen Christian Vander zelf zijn stem ging gebruiken en zichzelf toestond los te gaan op zijn drumstel. Gezien het aantal Magma shirts en mannen die met een lp in de handen en lichte opwinding in de ogen een handtekening probeerden te bemachtigen van de drummer, is het weinig verbazingwekkend dat een deel van het publiek extatisch reageerde op dit matige optreden.

 Na dit optreden maakte buiten de Nederlandse band The Ploctones zijn opwachting. Deze winnaar van de VPRO/Boy Edgar prijs 2010 speelde een uitstekende mix van jazz, rock, funk en vele andere stijlen. De muzikanten hadden zichtbaar plezier in het maken van de muziek en hun  enthousiasme wisten ze uitstekend over te brengen op het publiek. Na twee swingende, stevige concerten snakte ik naar een rustpunt.

Wat dat aangaat kwam het optreden van Boi Akih Group als geroepen. Zangeres Monica Akihary boeide met haar prettige stem en de ingetogen begeleiding van de band zorgde dat ze alle ruimte kreeg om haar kwaliteiten te laten horen. Als speciale gast was gamelan speler I Made Subandi aan de groep toegevoegd. Een mooie combinatie waarin het Subandi lukt, dit niet alledaagse instrument toegankelijk te maken voor het westerse oor. Na dit optreden was het weer even gedaan met de rust. Op het buitenpodium liet de Bulgaar Nikola Gruev zijn band Kottarashky live band het publiek swingen op oude Balkanritmes overgoten met een geslaagde mix van samples, beats, dub en andere aanverwante stijlen. Op de CD  liet hij al horen één van de smaakmakers te zijn in het hedendaagse Balkanbeat gebeuren, ook live wist hij dit meestal waar te maken. De avond werd in de Kathedraal vervolgd met twee funk optredens. Eerst van het duo Jimi Tenor & Tony Allen die met hun band voor een goede opwarming zorgde voor het afsluitende optreden waarin onder andere Pee Wee Ellis, Vieux Farka Touré en The Mahotella Queens de legendarische muzikant James Brown vereren. Uit tweede hand heb ik begrepen dat dit optreden een aardige afsluiting was van de zaterdagavond.

Foto’s: Daan van Os

 

Scroll naar boven