Mynsterland – Geen titel

Mynsterland
(GO’ Danish Folk Music GO 0317)

Iedereen kent wel een leraar, waarvan je denkt: ‘Daar heb ik tenminste wat van meegekregen’. Harald Haugaard is een docent die veel musici zo’n prettig gevoel meegeeft. De vioolleraar is een belangrijke stimulator in de Deense folkwereld. Hij stond aan de wieg van verschillende jonge muziekgroepen. Ook de vorming van de folkband Mynsterland in 2011 is mede het gevolg van zijn muzikaal en pedagogisch talent.

Vijf violisten, twee accordeonisten, twee gitaristen, een klarinettist, een cellist, een mandolinespeler en een contrabassist vormen een ensemble waar het enthousiasme van afspat. Niet voor niets werd de groep in 2016 gelauwerd als ‘Deens folktalent van het jaar’.

Slechts zes tracks telt de schijf, twee traditionals (verbonden met eigen composities) en nog eens vier composities. De muzikanten geven elkaar de ruimte in goed opgebouwde muziekstukken. Ze spelen onstuimig en orkestraal maar ook kalm en ingetogen, soms zelfs een beetje provocerend. De melancholische stemmen van de accordeoniste en de celliste voegen aan die boeiende uitvoering nog een extra dimensie toe. Het is eigentijdse folk in optima forma met een duidelijk Noord-Europees geluid. De debuut-cd van nog geen achtentwintig minuten laat in die korte tijdspanne een geweldige indruk en een goed gevoel achter.

Een folkband met de omvang van Mynsterland is uiteraard wat moeilijker op een podium te krijgen dan een solist. Een festivalorganisatior die dat lukt, mag zich in de handen wrijven en de festivalgangers natuurlijk ook.

Scroll naar boven