Nancy Kerr, Hannah Martin, Findlay Napier, Greg Russell, Tim Yates – Shake the chains

Shake the chains
(Folk by the Oak QRCD003)

Ze bestaan nog: cd’s met politieke liederen. Het lijkt een uitgestorven ras. Terwijl we decennia terug in de redactievergaderingen van Janviool (de voorloper van NewFolkSounds) soms uren debatteerden  over het belang van een politieke lading in de folksongs, lijkt het politieke lied volledig ondergesneeuwd te zijn. Gelukkig zijn er nog flink wat muzikanten die dit soort liederen een warm hart toedragen, het stimuleren door het in hun (eigen) repertoire op te nemen etc.
Bovengenoemde muzikanten namen onder inspiratie van Greg Russell een live cd op met liederen die er toe doen. Deels bekende, grotendeels minder gekende songs. Doordat we met vijf individualisten, vijf vocalisten en vijf componisten te maken hebben is de variatie groot. Toch staat het verhaal, de visie, de mening centraal. En muzikaal spreekt een opvallende saamhorigheid.
Het protest gaat van anti kernenergie (Kerr’s through the trees) van actuele misère rond de instroom van asielzoeker (Martins schitterende Yarl’s wood) tot misleiding door politici en het morrelen aan arbeidersrechten (Napiers’ Building Ships), discriminatie (Bunch next door van Russell), multiculturele samenleving (Yates’ Side by side) en duurzaamheid & natuurbehoud (Martin’s Glory of the sun). Nieuwe, sterke songs met een enorme kracht en impact. Liederen waarnaar je moet luisteren, ze tot je laten doordringen en niet alleen consumeren, maar ook stelling nemen. Weg met het geconsumeer, terug naar de actie!
En dan blijkt dat dit soort liederen een lange houdbaarheidsdatum kennen. Dat bewijzen een aantal ‘gouden ouwe’ als Victor Jara of Chile, Hamish Henderson’s Freedom come all ye, de sing along We shall overcome en het bijzonder gepassioneerd uitgevoerde If I had a hammer. Geen nostalgische ‘kent u deze nog’, maar liederen uit het hier en nu, vertolkt met hartstocht, krachtig, eigentijds en aansprekend. En dan live! Heerlijk zo’n schijf….

Scroll naar boven