Naomi Vercauteren Trio – One rainy evening

One rainy evening
(Appel records APR1375

Naomi Vercauteren is een Belgische violiste die met Jan Debrabandere (gitaar, zang) en Bert Ruymbeek het naar haar genoemde trio vormt. De sound die het drietal produceert zou je kunnen omschrijven als ‘de Vlaamse folksound’, vergelijkbaar met groepen als Trio Dhoore en Snaarmaarwaar. Het is dan vooral de gedreven, krachtige begeleiding van de snaren (hier gitaar in open stemming).
Toch is Trio Vercauteren niet een van de velen. Ze wijkt op momenten duidelijk af van de gemeenschappelijke deler. Zo begint de titeltrack met een melodie die zo uit de rijke Scandinavische dansmuziek geleend zou kunnen zijn, ware het niet dat het de eerste compositie van de violiste zelf is die ze voor het trio componeerde. Na enige tijd gaat het over in een lekker swingende en aanklampende tune, waarbij met name de ritmeaccenten opvallen.
Vercauteren experimenteert met open stemming op de viool, waardoor een bijzondere diepe klank ontstaat, maar is ook in begeleidende rol effectief. Zo neemt in openingstrack Regain accordeonist Ruymbeek de eerste soli voor zijn rekening. Hij zorgt in het merendeel van de nummers echter voor een stabiele ondersteuning voor het niet flitsend explosieve spel van Vercauteren, dat echter wel vol zeggingskracht is. Je hoeft niet altijd snelheidsrecords te breken om uit te blinken. Het album is afwisselend qua melodiestructuur en kent twee songs: Arrhur McAuley met een tekst van Marc Hauman en Ruby op een tekst van Johannes Wannyn. Beiden worden verdienstelijk gezongen door Debrabandere. In Mcauley wordt het trio ondersteund door extra strijkers.
Gastmuzikant en producer Jeroen Geerinck levert knap werk af. Luister bijvoorbeeld naar de uiterst subtiele, maar zeer effectieve bijdrage op elektrisch gitaar in Regain, maar ook in afsluiter Waiting for the news. Aanwinst dus.

 

 

Scroll naar boven