Nelly Gay – Julos Beaucarne

De Franse schrijfster, Nelly Gay, leerde de Belgische zanger Julos Beaucarne kennen in 2002. Uit die eerste ontmoeting groeide een hechte vriendschap. Vorig jaar schreef ze een biografie van deze man, die bij vrienden en in de chansonwereld bekend staat als Julos. De man die onlangs 85 werd (27 juni 1936) bekleedt een aparte plaats in de chansonwereld. Hij is vooral als zanger bekend, maar is ook auteur, theaterman en beeldend kunstenaar.

Het was al een hele tijd geleden dat we van Julos iets hoorden. Zijn laatste cd Le Balbuzard Fluviatile dateert al van 2012. Weinig later werd hij getroffen door de ziekte van Alzheimer. Het boek is niet een biografie geworden in de gewone betekenis van het woord. Het is niet chronologisch, maar volgens de verschillende interessegebieden van Julos ingedeeld. Aan de hand van de vele ontmoetingen die ze met hem had en zich baserend op zijn teksten heeft Nelly Gay een prachtig beeld neergeschreven van de bijzondere mens die Julos Beaucarne is.
Het 160 pagina’s tellende boek bevat heel wat foto’s en ook enkele handgeschreven teksten van Julos. Je leert er de veelzijdige kunstenaar vooral kennen door de eigen teksten die afgedrukt staan en ruim een derde van het boek beslaan. Dat zijn zowel liedjesteksten als proza die hij schreef in boeken en in zijn eigen tijdschrift Le Flo-Flaf.

We leren Julos Beaucarne kennen als liefhebber van de taal: het Frans maar ook zijn Waals dialect, de poëzie (hij zette veel gedichten op muziek), bijzondere woordspelingen en tongbrekers (virelangues)… We leren hem ook kennen als ecologist, lang voor het gemeengoed werd. Zijn liefde voor het fietsen, voor de Provence en voor het Canadese Québec, zijn bijzondere kijk op vrouwen en kinderen, op de ganse mensheid en onze kleine wereldbol in het immense heelal zijn erg inspirerend.

Een bijzonder hoofdstuk is gewijd aan zijn vrouw, Louise-Hélèné, die de koosnaam Loulou kreeg. Deze nog jonge vrouw, moeder van twee zoontjes van 10 en 5, werd op 2 februari 1975 vermoord door een vreemde man die ze bij hen thuis hadden opgevangen. In de nacht die daarop volgde schreef Julos een open brief die de wereld is rondgegaan. Hierin was helemaal geen haa,t maar enkel een oproep tot liefde onder de mensen te lezen. De laatste woorden van die brief zijn ‘il faut s’aimer à tort et à travers’, wat ook de ondertitel werd van het boek.

Beter dan een klassieke biografie brengt het boek een prachtig beeld van die interessante en ingoede mens die Julos Beaucarne is. En liefhebbers van de Franse taal zullen plezier beleven aan de wijze waarop Julos zich in zijn taal uitdrukt.

Een voorwoord werd geschreven door de gerenommeerde Franse schrijver Philippe Delerm. Ook wie zich niet direct aan de artiest interesseert, zal veel genoegen beleven aan de rijkdom van humane ideeën in het boek, uitgegeven bij Éditions Luc Pire, Waterloo.

Scroll naar boven