Nes – Verhalen van de dijk

Nes

Verhalen van de dijk
(Uitgeverij Aspekt, ISBN 9789461534903)

Het is eens wat anders: een boek met een cd. Het is een product van het duo Nes, dat bestaat uit de broers Steltenpool. Albert (1967) en Arjan (1970) zijn geboren in Nes, maar gingen later elders wonen. Toch kwamen ze nooit echt los van hun geboortegrond en dat blijkt uit dit project.
Het boekje met 122 pagina’s bevat, naast de liedteksten van de cd, een essay. Albert Steltenpool zigzagt daarin door de geschiedenis van West-Friesland met af en toe een link naar onze tijd. Het resultaat is een enthousiast relaas, waar nog al wat onderzoek aan ten grondslag ligt. Niet altijd leest het even vlot en de dat/die- en het/de-verwisselingen zijn nogal storend. Toch komt de ontmythologisering van Floris V goed uit de verf en leidt het verhaal uiteindelijk naar de conclusie dat de Slag bij Vronen in 1297 een duidelijk onderbelicht deel van de vaderlandse historie is. 3000 Westfriezen werden in dat jaar afgeslacht op de plaats van het huidige Sint Pancras.
Op de cd komt de bloederige slag ook naar voren, maar de liedjes hebben vooral met Nes en gebeurtenissen in de omgeving van het dorp te maken. Het zijn vlotte versjes en melodietjes. Als instrumenten worden gitaar en mandoline gebruikt. Niet alle liedjes blijken goed uitgekristalliseerd. Soms wringt er wat. Dat is jammer, want potentie is er genoeg. De broers bezitten goede stemmen en de instrumentbeheersing is meer dan voldoende. Ook de opnametechniek is prima. Een eindredacteur en een producer zijn wellicht een stap te ver, zeker voor een doe-het-zelfproject. Maar, met wat schaven aan de teksten en met meer instrumenten voor de klankkleur, was dit project veel beter tot zijn recht gekomen.

Scroll naar boven