New Asia – Chorchok

Chorchok
(CPL music CPL060)

Muziek uit Siberië associëren we vaak met hoekig, ruw zonder geraffineerde randjes met een galop ritme. De vijfmansformatie New Asia werpt een heel andere blik op dit vooroordeel. New Asia komt uit de republiek Altaj, grenzend aan Kazachstan, China en Mongolië. De titel Chochok betekent zoiets als ‘sprookje’ en verwijst naar de aloude sjamanistische cultuur met teksten, rituelen en ritmen (die zij ook verwerken in hun eigentijdse creatie!).

En ondanks dat zanger-leider Dobrynya Satin een aantal authentieke instrumenten als de topshuur (2-snarige luit), ikili (2-snarig strijkinstrument) en de shoor (langfluit) bespeelt, is hun muziek geen folklore. Integendeel. Met keyboards, drums, bas en elektrische gitaar leunt het eerder tegen een symfonische (rock)groep aan. En dat maakt New Asia zo interessant, de hybride mix van traditie gekoppeld aan het hedendaagse.

Gelijk maar vermelden dat de voortreffelijke opname mede debet is aan een zeer evenwichtige sound: of het nu de verstilde geluiden van de traditionele instrumenten betreft of de stevige rockelementen. Voeg bij dit alles de grommende diepe keelzang en in diezelfde zang de hoge boventonen van Satin en het plaatje is compleet.

Bij het beluisteren van El Oyin weet je gelijk waar die donkere brommende zang bij metal grunge vandaan komt. Deden ze daar al eeuwen terug in Altaj… New Asia klinkt heel westers met vloeiende, lyrische melodieën, maar heeft voldoende etniciteit om zeg maar Eurazië folkrock genoemd te kunnen worden. Van elk nummer is een beschrijving van de inhoud, maar ook al begrijp je geen snars van die teksten, hun muziek is alleen al een lust voor het oor.

Scroll naar boven