New Folk Sounds 100

New Folk Sounds 100, aug/sept 2005

Inhoud: Twee Violen En Een Bas / Jantina Noorman / Rêmi Decker / Nederlandse jeugdbonden / Ate Doornbosch / Dommelvolk / Luka Bloom / an dro en hanter dro / Liu Fang / Ad Vanderveen / Smutfish / Mariza / Alison Krauss / Leoni Jansen / Mahala Raï Banda

Twee Violen En Een Bas heeft een nieuwe bezetting, een nieuwe cd met het leven van Rembrandt als thema enn heel veel nieuwe energie.

Precies vijftig jaar geleden nam Jantina Noorman Nederlandse volksliedjes op voor het Amerikaanse Folkways label. Na een intensieve speurtocht volgde een ontmoeting in Engeland. Een verslag van de zoektocht en van het muzikale leven van deze unieke zangeres.

Dat ook in Wallonië vernieuwing op folkgebied plaatsvindt, kun je lezen in een korte schets van doedelzak- en low whistlespeler Rêmi Decker.

Van AJC-ers die arbeidersliederen zongen tot ‘vaklui’ die ‘klunzen’ de kunst van het ‘hupsen’ bijbrengen op een NJN-congres: Nederlandse jeugdbonden en de Nederlandse folkscene zijn sterk met elkaar verweven.

Als er êên naam synoniem is met het verzamelen van Nederlandse volksliederen dan is het Ate Doornbosch. Zevenendertig jaar lang liet hij de resultaten van zijn werk horen in het radioprogramma Onder de groene linde. Hij komt uitgebreid aan het woord over de Linde en de muziek.

In de serie Het Meesterwerk het album Nr. 100 van Dommelvolk, een ode aan het kleinste kamertje en wat daar zoal geschiedt.

Afgelopen mei werd singer-songwriter Luka Bloom vijftig. Het afgelopen jaar heeft een omslag in zijn leven betekend. In een interview vertelt hij over de gevolgen die dat heeft gehad voor zijn muziek.

Met hun wortels in de branles van de zestiende eeuw zijn de an dro en de hanter dro de dinosauriërs van het bal folk in deel vijf van deze serie dansbeschrijvingen.

Pipaspeelster Liu Fang is een belangrijk vertegenwoordigster van de Chinese traditionele muziek. Onlangs was ze in Nederland voor een aantal concerten.

Ad Vanderveen is een gewone, nuchtere Hollandse polderjongen die al jaren aan de weg timmert met fraaie muziek die we nu in het hokje Americana plaatsen. Zijn composities laten zich omschrijven als melancholische, lyrische songs met vooral een drive. Het wordt tijd dat Nederland een van zijn toppers beter leert kennen.

Met de cd Lawnmower’s mind nestelde de Haagse band Smutfish zich direct in de voorhoede van de Nederlandse americana. Een gesprek met zanger/gitarist Melle de Boer.

De charismatische fadozangeres Mariza groeide in vier jaar uit tot een wereldster. Dit voorjaar bracht ze haar derde cd uit, en gaf ze een concert in een uitverkocht Carré.

Hoe beroemd Alison Krauss in de loop van de jaren geworden is, ze blijft bescheiden. Een portret van een innemende en bijzondere bluegrassmuzikante.

Na verschillende voorstellingen met andere muzikanten heeft Leoni Jansen begin 2005 een solo-cd opgenomen. Ze kiest voor Keltische en americanamuziek, een stijl die perfect blijkt te passen bij haar stem en persoon.

Ze komen uit Boekarest, heten Mahala Raë Banda en benaderen het repertoire van de zigeunerfanfare op een nieuwe grootstedelijke wijze.

Cd-recensies van nieuw werk van onder andere: Wim Dictus, Ashley Hutchings, Ryan Adams, Kerstin Blodig, Escuela de Dulzainas de Carbonero el Mayor, Boubacar Traorê, Tinariwen, Tsehaytu Beraki en Debashish Bhattacharya.

Foto voorkant: Alison Krauss door © Pamela Springsteen

Scroll naar boven