New Folk Sounds 101

New Folk Sounds 101, okt/nov 2005

Inhoud: Dubius / Dick Gaughan / Comas / Kolinda / JW Roy / Québec / Folkbal: De Mazurka / Barcelona Rules / Nora Guthrie / Tudo isto é / Fado

Popmuziek spelen zonder drummer, maar met doedelzak, nyckelharpa, viool en trekharmonica, en met veel invloeden uit de volksmuziek: Dubius maakt het zichzelf wel heel moeilijk.
Het is wat stil rond de Schotse folkicoon Dick Gaughan. Aan NFS vertelde hij wat hem momenteel bezig houdt.
De muzikanten komen uit vier verschillende landen, maar hebben een gezamenlijke voorliefde. Het resultaat is Ierse powerfolk die refereert aan de beste periode van the Bothy Band, maar dan á la Comas 2005.
In de serie Het Meesterwerk aandacht voor de eerste plaat van de Hongaarse groep Kolinda, die al heel vroeg buiten de grenzen van de eigen muzikale cultuur keek, en daarom hun werk in de jaren zeventig niet in eigen land kon uitbrengen.
Na vier Engelstalige cd’s is Laagstraat 443 van JW Roy gezongen in het Brabants. Deze bijzonder sobere cd was een goede aanleiding voor een gesprek.
Een muzikale reis naar Québec, het Canadese centrum van het chanson, was aanleiding voor een reportage.
Dans de mazurka, de meest romantische van alle baldansen, bij voorkeur met de man of vrouw van je dromen. Zesde aflevering in de serie Dansen Van Het Bal Folk.
Onder de naam Barcelona Rules stonden twee bands uit die stad op het Sfinks-festival. Een kennismaking met Ojos de Brujo en Muchachito Bombo Infierno.
Nora Guthrie, de dochter van de legendarische Woody, mist de politiek georiënteerde muziek.
Het moest ervan komen, een groot overzichtsartikel over de fado. Nu is het er, compleet met een wie-is-wie en tips voor platen en boeken.
Op Locatie biedt een kritische terugblik op de vele festivals van afgelopen zomer die New Folk Sounds bezocht. Naast Gooikoorts, Saint Chartier en de Music Meeting ook aandacht voor het Tanz und Folkfest Rudolstadt en het Noorse Førde Internasjonale Folkemusikkfestival.
Cd-recensies van nieuw werk van onder andere: Richard Thompson, June Tabor, La Machine, Fred Eaglesmith, Charming Hostess, Omnia, Old Blind Dogs, Altan, John Hiatt, Ben Weaver en Shukar Collective.

Foto voorkant: Mariza Paul Parinussa

Scroll naar boven