New Folk Sounds 102

New Folk Sounds 102, dec 2005 / jan 2006

Inhoud: Trio Cuata / Barry Dransfield / Annie Grace / Iron Horse / Erik van den Berge / Michelle Shocked / Tjane / Dansen van het balfolk: De Wals / James Fagan & Nancy Kerr / Kasba / Cyberpiper / Marcel Bijlo / Cass Meurig / Sui Vesan / Gerry De Mol en Eva De Roovere / Cherifa Kersit

Ga vast en zeker eens luisteren naar de solo-cd Op de grens van de Spaanse Brabander Wim Dictus. We kennen hem nog van Fijne Mannen, maar tegenwoordig verdient hij zijn boterham met het Trio Cuata.
Na tien stilte jaar verscheen dit jaar onverwachts een nieuw album van een van de iconen uit de Britse folkmuziek. Een portret over Barry Dransfield, waarin hij vertelt over de successen, de tegenslagen en zijn visie op Britse volksmuziek.
Ze maakte naam als zangeres van Iron Horse, maar inmiddels staat Annie Grace al weer enige jaren met succes op eigen benen.
Erik van den Berge produceerde enkele opmerkelijke cd’s, die opgenomen werden op een oude viersporen bandrecorder in een legertent en een afgedankte stacaravan. Hoe muziek door de ziel gaat en het leven bepaalt van een ongekend talent.
Amper bekomen van de schrik dat een achteloos opgenomen tape een hit werd onder de naam The Texas Campfire Tapes, bracht Michelle Shocked in 1988 haar eigenlijke debuutalbum Short Sharp Shocked uit. In de serie Het Meesterwerk wordt uitgelegd waarom dit hét album is waarin alles waar zij voor staat samenkomt.
Na jaren gewerkt te hebben aan zijn interpretatie van Nederlands traditioneel repertoire, brengt Guy Roelofs met Tjane een lang verwachte cd uit.
De wals, wellicht de bekendste dans van het bal folk, heeft vele bijzondere neefjes. Zevende aflevering in de serie Dansen Van Het Bal Folk.
De Australier James Fagan en de Britse Nancy Kerr brengen als duo in januari 2006 hun vierde schijf uit: Strands of gold. En voor het eerst komen ze naar Nederland voor een aantal optredens.
Met twee cd’s, een goede live-reputatie en een broeierige mix van rai, gnaoua, funk, rock en jazz is de groep Kasba uit Boxtel, uitgegroeid tot een van de belangrijkste wereldmuziekgroepen in ons land.
Een vreemde eend in de bijt tijdens het Folkwoods-festival van afgelopen zomer, was de Luxemburgse doedelzakspeler Cyberpiper. We hadden een gesprek over zijn mix van techno en folk en zijn podiumact.
Oude muziek en volksmuziek/folk. De relatie was en is niet altijd even hartelijk en beweegt zich als twee magneten in aantrekken en afstoten. Marcel Bijlo legt uit dat musici in beide genres elkaar zeker wel voortdurend inspireren.
De crwth, na de harp het symbool van Wales, is dankzij Cass Meurig aan een renaissance begonnen.
Zelden horen we muziek uit Slowakije over de grenzen van dit land. Sui Vesan laat met haar tweede cd Merging with the brook horen van plan te zijn dit te veranderen. Ze vertelt waar ze de inspiratie voor haar muziek vandaan haalt.
Gerry De Mol en Eva De Roovere zijn twee namen die in deze nieuwe eeuw geregeld te zien zijn op de Vlaamse en Nederlandse muziekscene. Een gesprek met deze liedjeskunstenaars.
De Marokkaanse zangeres Cherifa Kersit treedt in december voor het eerst in Nederland op met muziek waarin het woord centraal staat.
Cd-recensies met onder meer Rum, Wilma Paalman, Inner Strengh, Dyzack, The Cottars, Dempsey Broughton, Show of Hands, The Harp Consort, Plektonite, Milladoiro, Luar Na Lubre, Nickel Creek, Cowboy Junkies, Andy Statman, Abida Parveen, Thione Seck en Yinon Muallem.

Foto voorkant: Patrick de Spiegelaere

Scroll naar boven