New Folk Sounds 103

New Folk Sounds 103, febr/maart 2006

Inhoud: Folkclub 65 / Kilshanning / Dayna Kurtz / Aranis / Homesick / Achter de schermen: de organisator / Fred Eaglesmith / Jaarlijstjes / Dansen van het balfolk: Jig / Wannes van de Velde / Multifoon / Gending / IDFA

Veertig jaar na de oprichting kwamen bezoekers en oprichters van de Amsterdamse Folkclub 65 voor het eerst weer bijeen. Een impressie van heden en verleden.
Het Noord-Hollandse Kilshannig werpt zich al twee decennia lang op de Ierse traditionele muziek. Sinds kort met twee nieuwe leden en hervonden kracht.
Met haar diepe stem en eigenzinnige gitaarspel maakt Dayna Kurtz grote indruk. Op slag van haar Nederlandse tournee een kennismaking met deze bijzondere artiest.
Aranis is een nieuwe Belgische formatie die met hun debuut-cd een nieuw geluid wil laten horen. Ze claimen filmische muziek te maken met een melancholisch en gevarieerd karakter. Een gesprek met Joris Vanvinckenroye, voorman en hoofdcomponist van dit ensemble.
Homesick is synoniem aan de muziekculturen uit Louisiana en met name New Orleans. Deze veelzijdige muzikant maakte onlangs een opmerkelijk live-album vol rootsmuziek met zijn groep Louisiana Men.
Wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen van het wereldmuziekbedrijf? Een serie van zes waarin mensen aan het woord komen die ervoor zorgen dat wereldmuziek zijn weg naar het publiek vindt. Deel een: De organisator.
De Canadese singer/songwriter Fred Eaglesmith neemt op zijn laatste cd Dusty afstand van het americana-genre. Ook spraken we met hem over een documentaire over hem, waarin hij op zoek gaat naar zijn Friese roots.
De jaarlijks terugkerende traditie van de jaarlijstjes, ditmaal in een wat gewijzigde opzet. Maar nog steeds is er nauwelijks lijn in te ontdekken, iets dat de redactie beschouwt als een goed teken.
De jig wordt verguisd door meer traditioneel ingestelde Franse volksdansers, maar is geliefd bij folkbalgangers en ideaal voor vrijgezellen. Deel acht in de serie Dansen Van Het Bal Folk.
Wannes Van de Velde staat na een lange ziekte terug op de podia. Met nieuwe liederen, nartuurlijk. Een goed moment om terug te blikken op de carrière van die grote meneer.
Twee afwijkende ensembles in het Nederlandse gamelancircuit, Multifoon en Gending, slaan een brug tussen oosterse en westerse tradities van ‘serieuze’ muziek.
In Op Locatie aandacht voor muziekdocumentaires in de meest recente editie van het IDFA-festival.
En wat zou dit blad zijn zonder de recensies, waarin cd’s kritisch beluisterd werden van onder andere Gé Reinders, Noel en Padraig Duggan, Dorris Henderson & John Renbourn, Cherish the Ladies, Flook, Sofia Karlsson, Vienna Teng en Cheikh Lô.

Foto voorkant: Wannes van de Velde (Wino Evertz)

Scroll naar boven