New Folk Sounds 104, april/mei 2006
Inhoud: Ygdrassil / Cara / Jet Zoon / Theater Lexor / Sofia Karlsson / wereldmuziekbedrijf Deel twee: De tourpromotor / Raduza en Budoar / Dansen Van Het Bal Folk: De Rondeau / Het Meesterwerk: Ossian / Cajunmuziek en zydeco / De Wereldband / Amerikaanse rootsmuziek op de radio / The Refugee All Stars / Het Fidder Folkfestival
Veertig jaar na de oprichting kwamen bezoekers en oprichters van de Amsterdamse Folkclub 65 voor het eerst weer bijeen. Een impressie van heden en verleden.
De twee eigenzinnige jonge meiden van Ygdrassil zijn uitgegroeid tot vrouwen die, zeker muzikaal gezien, weten wat ze willen. Ze lichten hun nieuwe cd Easy sunrise toe.
De Duitse groep Cara heeft zich helemaal op de Ierse klanken gestort. Binnenkort verschijnt hun tweede cd met daarop veel traditionals afgewisseld met eigen nummers die onmiskenbaar Iers klinken. Zangeres/violiste Gudrun Walther vertelt.
Jet Zoon (17) was afgelopen januari één van de vier jonge componisten die hun stuk op het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble mochten spelen – maar zij is de enige die dat deed op de trekharmonica. In het theater Lexor in Heerlen komen oude zangers en jonge muzikanten elkaar tegen. In juni sluit die ontmoetingsplek.
Sofia Karlsson is bekend als leadzangeres van de Zweedse groep Groupa en haar eerste solo-cd met volksliederen. Haar laatste project laat indringende vertolkingen horen van gedichten geschreven door Dan Andersson.
Wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen van het wereldmuziekbedrijf? Een serie van zes waarin mensen aan het woord komen die ervoor zorgen dat wereldmuziek zijn weg naar het publiek vindt. Deel twee: De tourpromotor.
Regelmatig vallen dikke stapels cd’s uit Tsjechië op de deurmat van New FolkSounds. Twee eruit springende namen worden in dit artikel kort aan u voorgesteld: Raduza en Budoar
Een dans met zijn oorsprong in de poëzie, die moet wel uit Frankrijk komen. De rondeau is aan de beurt in deel negen van de serie Dansen Van Het Bal Folk.
De debuutelpee werd vernoemd naar de groep. Zowel die groep als het album werden een begrip op het gebied van de Keltische folk. We hebben het dit keer in het Meesterwerk over het Schotse Ossian.
Cajunmuziek en zydeco op sterven na dood? Toch niet! De bewoners van Louisiana werken hard, maar als ze feesten doen ze dat op de klanken van cajunmuziek en zydeco. Wat zijn dat voor stijlen? Een introducerend artikel als startpunt van een kleurrijke speurtocht.
Van concert naar een theatervoorstelling is een quantumsprong. De Wereldband maakte die met speels gemak en een brede grijns. Van Zuid-Afrika naar Roemenië met bubbeltjesplastic en een kanariepietje.
Het was een tijd niet zo best gesteld met het aanbod aan Amerikaanse rootsmuziek op de radio. New FolkSounds keek eens rond wat radio en internet te bieden heeft op het gebied van americana.
Een groep vluchtelingen uit Sierra Leone vormde een reggae/afropop-groep en noemde zichzelf The Refugee All Stars.De documentaire over de band was een hoogtepunt op het laatste IDFA-festival in Amsterdam.
Een verslag van het Fidder Folkfestival in Zwolle en een boekrecensie over Alles wat was, een uitgave rond de liederen en het leven van Stef Bos. Cd-recensies van onder andere: Willem Vermandere, Pater Moeskroen, Ygdrassil, Maddy & Girls, Nux Vomica, Boban Markovic, Värttinä, Dayna Kurtz en Merusa
Foto voorkant: © Rene Sommer