New Folk Sounds 105

New Folk Sounds 105, juni/juli 2006

Inhoud: De Rotte Herders / Remmelt, Muus en Femke / Taberna Mylaensis / Geert Chatrou / Henk Tjoonk / Sara Tavares / de rariteiten van het bal folk / Meesterwerk: Gabriel en Marie Yacoub / Dick Annegarn / Kardes Türküler / Singer/songwriters uit Friesland

De Rotte Herders: vier jongemannen met overwegend baarden zingen luidkeels alsof hun leven ervan afhangt, begeleid door een oud en poreus accordeon met bijgeluiden.
Vorig jaar verscheen de cd The long way round van het Haagse singer/songwriters-trio Remmelt, Muus en Femke. Na de vele lovende recensies en een notering in de jaar-toptien van KRO’s American Connection, was de tijd rijp voor een goed gesprek.
Het eiland Sicilië ligt op een kruispunt van culturen. Samen met Luciano Maio, de voorman van de band Taberna Mylaensis, ligt de Siciliaanse traditionele muziek onder de loep.
Twee jaar achter elkaar werd Geert Chatrou uit het Brabantse Mierlo wereldkampioen kunstfluiten. Hoe lapt-ie ‘m dat, en waar moet dat heen?
In deel 3 van de serie Achter de schermen komt Henk Tjoonk aan het woord, een professionele geluidstechnicus met veel ervaring in het versterken van akoestisch geluid. Waar moet je als geluidsman vooral wel en waaraan vooral niet werken, en waarmee?
Na vijf jaar stilte is de Kaapverdiaanse zangeres Sara Tavares terug met een nieuwe cd en een tour langs de Europese theaters. In een interview vertelt ze waarom we zo lang moesten wachten.
Als je even niet oplet heb je ze zo gemist: de rariteiten van het bal folk. Laatste aflevering in de serie Dansen van het Bal Folk.
In Het Meesterwerk de lp Pierre de Grenoble van Gabriel en Marie Yacoub uit 1973 die nog steeds sporen nalaat in de Franse folk.
Ruim dertig jaar na zijn eerste successen in het Franse chanson werd een interessante cd uitgebracht als eerbetoon aan de Hollandse chansonnier Dick Annegarn. Een mooie aanleiding om met deze bijzondere zanger een gesprek te voeren.
Broederschap van mensen is de ambitieuze doelstelling van de Turkse groep Kardes Türküler. Ülker Uncu, de accordeoniste van de groep, vertelt hoe dit doel naar de muziek wordt vertaald.
In Friesland zijn veel talentvolle singer-songwriters actief. Voor de buitenwereld zitten ze verborgen in een plastic zak die zachtjes aan lek begint te raken.

Cd-recensies van onder andere: Dick van der Harst & Banda Azufaifo, Deux Accords Diron, Lunasa, Aidan O’Rourke, Besh o droM, Ojos de Brujo, Susana Baca en kaderrecensies over streektaal-cd’s, India en een bloemlezing van muziek uit de Congo

Foto voorkant: Joop van den Bremen

Scroll naar boven