New Folk Sounds 108

New Folk Sounds 108, dec 2006 / jan 2007
Inhoud: Haytham Safia / Jaap Kunst / Ghalia Benali / Aurélia / GiveWay / Trilok Gurtu / Marike Jager / Bilwesz / Chumbawamba / Iva Bittovà

Marike Jager won in 2003 De Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriter, maar na dat roemruchte feit bleef het opvallend stil rond haar. Nu staat ze volop in de schijnwerpers.
Chumbawamba begon ooit als geëngageerde punkband, later hadden ze een grote hit met Tubthumper. Tegenwoordig maakt de groep folk, maar eigenlijk is er weinig veranderd.
Vier zussen vormen de basis van de groep GiveWay. Twee van hen vertellen het verhaal achter het ontstaan van de groep.
Het trio Aurália scoort hoog. Aurálie Dorzáe is de vrouw achter dat trio. Een kennismaking.
Met Romeo & Leila heeft Ghalia Benali een nieuwe stap gezet in haar muzikale ontwikkeling. New Folk Sounds sprak met haar over dit bijzondere project.
In het laatste deel van Achter de schermen komen twee muzikanten aan het woord over publiciteit en presentatie, vaak het stiefkindje van een groep of soloartiest. Adje Grooten en Maud Wilms vertellen hoe zij tegen dit fenomeen aankijken.
De lp The hangman’s beautiful daughter van The Incredible String Band is de blauwdruk voor veel groepen uit de huidige psych-folkscene. Daarom is die lp deze keer Het Meesterwerk.
De Duits-Oostenrijkse groep Bilwesz steekt oude Duitse volksmuziek in een hedendaags jasje dat niet misstaat op een bal folk.
Zelfs in een stil jaar is Iva Bittová druk aan het werk. Een overzicht van haar loopbaan die uitmondt in een aangrijpende nieuwe cd.
De udspeler Haytham Safia kwam via een modern dansgezelschap in Groningen terecht. Inmiddels heeft hij succes met de formatie No Blues en verscheen onlangs zijn lovend ontvangen solo cd Blossom.
Zonder Jaap Kunst had de ethnomusicologie wellicht geen ethnomusicologie geheten, en waren de Nederlanders allang weer vergeten wat de Terschellingers dansten en zongen.
De Indiase meester-percussionist Trilok Gurtu over improvisatie, zijn ontwikkeling als muzikant en de rol van spiritualiteit in zijn muziek.
Cd-recensies van onder andere: Pekel, Ad Vermeer, The Watchman, Tatave, Follia!, Palio-Parea, Erik van den Berge, Swamp, Martin Carthy & Dave Swarbrick, Fribo, Suntrap, Djal, Alan Stivell, Gianmaria Testa, Gjallarhorn, Renaud, Ferenc Kiss, Chris Thile, Darrell Scott, Istanbul Oriental Ensemble en Ali Farka Tour

Foto voorkant: Finn Snaterse

Scroll naar boven