New Folk Sounds 109

New Folk Sounds 109, febr/maart 2007
Inhoud: Dree Peremans / Joe Boyd / Pauline Scanlon / Funi / Indiase klassieke muziek / Marc van Daal / Jaarlijstjes / Job Zomer / het Amsterdamse lied / Susie Ibarra

De aanvullende artikelen in het archief: Bij het artikel over Funi is een artikel over IJsland beschikbaar, en bij het aachtergrondartikel over Indiase klassieke muziek artikelen over Shujaat Khan, Zakir Hussain, Dhrupad en Indiase muzikanten in Nederland

Een boek van Dree Peremans, de man voor wie folk zowel uit persoonlijke interesse als beroepshalve een stuk van zijn leven is, daar moeten we het wel over hebben.
Producer Joe Boyd bepaalde in de jaren zestig het geluid van baanbrekende muzikanten. Hij legde zijn ervaringen vast in White bicycles. Een introductie op het boek en een interview.
Heel ingetogen en zonder overdadige uithalen zingt Pauline Scanlon met een vrij hoge en zachte stem Iers en Amerikaans gerelateerde muziek. Ze staat aan de vooravond van een serieuze solocarrière.
Binnenkort treedt de IJslandse formatie Funi op in Nederland. Het is een van de zeldzame momenten dat de IJslandse traditie in Nederland te horen is. Chris Foster stelt de groep aan u voor.
Een kort historisch overzicht van de ontwikkeling van de Indiase klassieke muziek tot internationale podiumkunst.
De luisteraar ziet ze nooit, maar zonder hen zou geen noot klinken: de bouwers van volksmuziekinstrumenten. In het eerste deel van een nieuwe serie Marc van Daal, uilleann pipe bouwer.
De jaarlijkse traditionele afsluiting van een muziekjaar voor NewfolkSounds is het publiceren van een lijst opmerkelijke cd’s van het afgelopen jaar. Dit keer werd deze tot stand gebracht door medewerkers van Newfolksounds en een aantal externe deskundigen. Tevens brachten fotografen Wim van Ophem en Martijn Lieffers het muzikale jaar in beeld.
Eén van de dieptepunten van 2006 was ongetwijfeld het overlijden van Job Zomer in juli, op slechts 68-jarige leeftijd. Job was een kleurrijk en zeer veelzijdig persoon. Een terugblik.
Een nieuwe cd van Renaud (zie recensie in NfS 108) krijgt steeds veel aandacht. Wij laten je de man beter kennen.
Zingende Amsterdammers zijn er altijd geweest en momenteel wordt er een tentoonstelling aan al deze vertolkers van het Amsterdamse lied gewijd. Maar wat is het Amsterdamse lied eigenlijk?
Susie Ibarra van het duo Electric Kulintang slaat een brug tussen de traditionele muziek van de Philippijnen en de impro-scene in New York.
Recensies van nieuwe cd’s en dvd’s van onder meer Törf, Piter Wilkens, The Amazing Stroopwafels, Wannes van de Velde, Chris Kalsbeek, Fling, Omnia, Bellowhead, Bilwesz, Sturmpercht, Dremmwel, Aoife, Carré d’Auvergne, Anna Prucnal, Mari Boine, Instinkt, 17 Hippies, Mostar Sevdah Reunion and Ljiljana Buttler, Kultur Shock, Bonnie Prince Billy, Nickel Kreek, Crooked Still en Rachid Taha.

Foto voorkant: Richard Dumas

Scroll naar boven