New Folk Sounds 110

New Folk Sounds 110, april/mei 2007
Inhoud: WraldfrysK / Rapalje / Andrew Cronshaw / Galgenveld / Bob Dylan / World Music and Dance Centre / El Pino and The Volunteers / Sofia Sanden / Afrikaans / Törf / Melike / The Ex / Getatchew Mekuria / Karel van der Leeuw / Celtic Connections

Het aanvullende artikel in het archief: Bij het artikel over Sofia Sanden is een artikel over Ranarim beschikbaar.

Vier Friese muzikanten mengen wereldmuziek en Friese teksten tot WraldfrysK. Nu wagen ze de sprong de provincie uit.
Een beetje alle concertzalen platspelen met klassiekers als Whiskey In The Jar en The Wild Rover – wie denken de jongens van Rapalje wel dat ze zijn?
Een uitgebreid portret van Andrew Cronshaw, een bijzondere muzikant, en meer dan dat.
Eind april verschijnt er een cd met louter Nederlandse Ballades. De twee initiatief nemers Ariëtte Zuidhoff en Peter Koene geven een kort beeld van de totstandkoming van de cd Galgenveld.
Deze keer in ‘Meesterwerk’ Bringing it all back home de plaat van Bob Dylan uit 1965 die een sleutelrol vervuld heeft, zowel in de popgeschiedenis als binnen het oeuvre van Dylan.
Op 15 december jongstleden werd in Rotterdam het World Music and Dance Centre officieel geopend door koningin Beatrix. Een gesprek met Oscar van der Pluijm en Leo Vervelde over ontstaan en achtergronden van dit muziekcentrum met een voortrekkersrol.
El Pino and The Volunteers staat voor gloedvolle, gedegen americana, die nergens last heeft van spruitjeslucht. Zanger David Pino maakt ons deelgenoot van de ontstaansgeschiedenis van de groep.
De Zweedse zangeres Sofia Sanden is vooral bekend als een van de zangeressen van de groep Ranarim. Afgelopen jaar heeft ze haar solo cd Courage uitgegeven. Sanden vertelt haar (muzikale) verhaal.
De laatste tijd begint er ineens belangstelling te ontstaan voor muziek in het Afrikaans, de Zuid-Afrikaanse taalvariant van het Nederlands. New Folksounds maakt in drie afleveringen een rondje langs de artiesten van deze vergeten Nederlandstalige traditie.
De Groninger band Törf bestaat inmiddels meer dan dertig jaar. Onlangs verscheen hun nieuwste cd Olipodrigo. Eddy de Jonge en Flip Rodenburg vertellen over het ontstaan van de band, Beukema en de nieuwste cd.
Melike, een Turkse zangeres uit Gent, brengt binnenkort een tweede cd uit. Tijd dus om haar wat beter te leren kennen.
De Nederlandse groep The Ex heeft onlangs een smakelijk dampende cd uitgebracht met de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria. Gitarist Terrie over hun innige band met muziek uit Ethiopië en andere gebieden.
Voor Karel van der Leeuw begon het bouwen van trekharmonica’s met een hevige verliefdheid op een Engels model. Deel twee van onze serie over bouwers van muziekinstrumenten.
Een kijkje op Celtic Connections, één van de grootste Keltische festivals van Europa en extract.
Recensies van nieuwe cd’s en dvd’s van onder meer Pater Moeskroen, Gerard van Maasakkers, Willem Vermandere, Ceili Moss, Woody & Paul, Ensemble Al Kindi en Cheiko Mori.

Foto voorkant: Thomas Fahlander

Scroll naar boven