New Folk Sounds 111

New Folk Sounds 111, juni/juli 2007
Inhoud: Thomas Loefke / Anveld / Riku Lätti & Valiant Swart / Tellu Turkka / Nick Drake / Guy Roelofs & Peter Koene / Ludo Vandeau / Hans den Brok / Johan van der Linden & Willem van Merwijk / Niamh Parsons / Wè-nun Henk / Joe Scott

Thomas Loefke, harpist en muzikaal leider van Norland Wind, vertelt over de nieuwe cd Northern Isles en de inspiratie die hij op die noordelijke eilanden opdoet.
De West-Vlaamse folkrockgroep Anveld stond op 23 maart jongstleden op het podium van het vierde Boschbal in Den Bosch. Een gesprek met bassist Tim Coulembier over balfolk op conservatoriumniveau.
In het tweede deel van onze serie over Afrikaanse singer-songwriters duiken we in de jongerencultuur, de americana en de boeremusiek. De artiesten die daarbij vooral uitgelicht worden zijn Riku Lätti en Valiant Swart.
Tellu Turkka is een van de meest vooraanstaande Finse muzikanten en componisten. In dit artikel vertelt ze over de ontwikkeling die ze binnen de muziek heeft doorgemaakt.
Tijdens zijn leven was Nick Drake nauwelijks bekend. Toch wordt zijn muziek steeds meer beschouwd als een bron van inspiratie voor singer/songwriters. Wat is zijn Meesterwerk? Wij kozen voor Five leaves left.
Manuscripten, Guy Roelofs en Peter Koene vertellen over een bijzonder project.
Een stem uit duizenden. En al heel lang een klinkende naam in de Vlaamse folk. Nu hij ook al enige jaren een eigen groep heeft en eigen werk zingt, wilden we Ludo Vandeau zelf hierover horen.
Hans den Brok over harpen, haakjes en fladderende noten. Deel drie van onze serie over bouwers van muziekinstrumenten.
Na veertien jaar verdiepte het Aurelia Saxofoonkwartet zich andermaal in de tango. Hun recente cd Tangòn bevat muziek die verder gaat op het pad van vernieuwer Astor Piazzolla. Johan van der Linden en Willem van Merwijk over twee baanbrekende projecten.
Niamh Parsons komt in juli naar Nederland voor een eenmalig optreden met Carel Kraayenhof in het Concertgebouw. Aanleiding voor een gesprek met deze Ierse zangeres van voornamelijk traditioneel werk.
In het grensgebied tussen Holland en Vlaanderen gaat Wè-nun Henk al jaren zijn (eigenwijze) gang. En dat resulteerde weer in een nieuwe plaat, vertelt Hans aan Hans.
De Amerikaanse muzikant Joe Scott ontwierp een uniek instrument. Daarmee kan hij uiting geven aan de muziek zoals hij die in zijn hoofd hoort. Daarvoor moest hij behalve een instrument ook een unieke eigen speelwijze ontwikkelen

Recensies, met oa: Sido Martens, Denis Cuniot, Scrum, Oysterband, Chris McGregor, Gerard van Maasakkers, Kelpie, June Tabor.

Foto voorkant: Michiel Hendryckx

Scroll naar boven