New Folk Sounds 113

New Folk Sounds 113, okt/nov 2007
Inhoud: Klezmatics / Didier François / Folque / Laurence Revey / Bellowhead / Frans Hattink / Patrick Bebey / Edo Donkers / Dimitri Boekhoorn / Rebecca Stewart / Ministère des Affaires Populaires

De strijdbare Klezmatics hebben zich geworpen op joods repertoire van folkzanger Woody Guthrie. Twee zeer verschillende cd’s zagen het levenslicht. Trompettist Frank London vertelt over een bijzonder project.

Steeds meer duikt de naam Didier François op in de folkwereld. Zijn nieuwe dubbel-cd was een aanleiding om met hem een gesprek te hebben over zijn vak.

In de serie het Meesterwerk: Ook Noorwegen heeft zo zijn eigen jaren zeventig folkrocklegende. De band Folque maakte maar liefst acht lp’s, samen met oprichter Morten Bing reconstrueren we de opkomst en ondergang van de groep.

Met een nieuwe cd en een indrukwekkend optreden op Sfinks bewijst Laurence Revey dat ze traditie op eigenzinnige wijze aan moderne middelen weet te koppelen.

We kunnen niet meer om de Engelse folkbigband Bellowhead heen. Het geesteskindje van het duo John Spiers en Jon Boden verraste vriend en vijand met het overweldigende album Burlesque.

Frans Hattink heeft de wedergeboorte van de West-Europese continentale doedelzakken van dichtbij meegemaakt. Deel vier van onze serie over bouwers van muziekinstrumenten.

Hij is al een kwart eeuw muzikant. Hij begeleidde grote sterren. Nu brengt hij een eigen cd uit. Het is Patrick Bebey, jawel, de zoon van Francis.

Na een zoektocht van vele jaren heeft zanger/gitarist Edo Donkers eindelijk een doel bereikt, en vorm gegeven met de cd Warning signs.

Een Nederlander die zich in Bretagne vestigde als docent Keltische cultuur en beschaving. We maken kennis met Dimitri Boekhoorn.

Zangeres en musicologe Rebecca Stewart legt in haar werk verbanden tussen oude westerse zang en niet-westerse tradities. Ze vertelt over een zoektocht naar bronnen van inspiratie.

Uit het Noord-Franse Lille komt de hiphop-formatie Ministère des Affaires Populaires die hiphop combineert met Franse en Noord-Afrikaanse volksmuziek.

Recensies van nieuwe cd’s en dvd’s van onder meer Rapalje, Edo Donkers,The Watersons, Si Khan & Ygdrassil, Taraf de Haidouks en Neofolk.

Foto voorkant: Didier Francois (foto: Lieve Boussauw)

Scroll naar boven