New Folk Sounds 114

New Folk Sounds 114, dec 2007 / jan 2008
Inhoud: Mala Vita / Joop en Jessica / Elias Lönnrot / Kadril / Bert Boon / Balinese muziek / Dead Can Dance / Karan Casey / Ethiopiques / Gilles Rullmann / Dirk Van Esbroeck / PF Sloan / Hotel Palindrone

Balkan, latin, zigeuner en reggaeklanken zijn slechts enkele ingredienten in de dampende smeltkroes van Mala Vita.
De recente tweede cd van Joop en Jessica leek ons een goede aanleiding om met liedjesauteur Joop Visser een gesprek te hebben.
De arts Elias Lönnrot verzamelde en reconstrueerde Finse sagen en legenden en beschreef die in de Kalevala. Die verzameling blijkt een bron van inspiratie en een leidraad voor vele muzikale Finnen.
Drie jaar geleden werd zangeres Mariken Boussemaere het nieuwe boegbeeld van de Vlaamse groep Kadril. Daarmee trad ze in de voetsporen van haar illustere voorgangers Patrick Riguelle en Eva De Roovere. Hoog tijd voor een kennismaking.
Vioolbouwer Bert Boon mag folkcoryfeeën als Jos Koning en Monique Lansdorp tot zijn klandizie rekenen. Deel vijf in de serie bouwers van volksmuziekinstrumenten.
Op het Amerikaanse specialiteitenlabel World Arbiter verschijnt vanaf dit najaar een serie cd’s met unieke opnamen van Balinese muziek uit 1928. Initiatiefnemers Allan Evans en Edward Herbst lichten een tip van de sluier op.
In ‘Het Meesterwerk’ deze keer Dead Can Dance, een groep die muziek maakt die niet echt als folk beschouwd mag worden, maar met Aion eigenlijk toch een folk-klassieker afleverde.
Karan Casey wordt nog steeds in één adem genoemd met Solas, de groep waar ze ooit het eerste succes mee haalde. Inmiddels zijn er vier cd’s onder eigen naam verschenen. De nieuwe cd met ‘Big Songs’ verschijnt in dit najaar. Net voor de paar optredens die ze half januari in Nederland geeft.
Een feestje heeft ten grondslag gelegen aan Ethiopiques, een opmerkelijke cd-serie met vooral muziek uit de laatste vijftien jaar dat Haile Selassie alleenheerser was van Ethiopié. Samensteller Francis Falceto over een levenswerk.
Veel gevraagd als docent en sessiemuzikant, (ex)lid van diverse formaties. Violist Gilles Rullmann is een bezig baasje in de wereld van de folkmuziek.
Dirk Van Esbroeck is in mei, veel te jong, gestorven. Zijn vrienden zetten hommageconcerten op stapel. Wij brengen een hommage-artikel.
Hij leek van de aardbodem verdwenen, de man die Eve of Destruction schreef. Maar na bijna 40 jaar is PF Sloan terug met een cd en een Europese tournee.
De virtuose musici van de Weense groep Hotel Palindrone leggen zich toe op traditionele muziek uit Oostenrijk. Niet te verwarren met de conservatieve volkstümliche Musik.
Cd recensies met oa: Martin Simpson, Arno Adams, Gé Reinders, Omnia, Sofia Karlsson en Frei Fado.

Foto voorkant: Mariken Boussemaere

Scroll naar boven