New Folk Sounds 115

New Folk Sounds 115, febr/maart 2008
Inhoud: VENcE / Laïs / Paul vd Hout / folksessies / Alicia Svigals / Centraal-Azië / John Hartford / Spirogyra / Zjef Vanuytsel / Jaarlijstjes / Boombalfestival

Zeer uiteenlopende invloeden leiden bij het Groningse VENcE tot een bijzonder repertoire. Zanger/gitarist Jos de Vries vertelt er meer over.

Met de nieuwe cd The ladies’ second song gooien de dames van Laïs het over een totaal andere boeg. Wat steekt daarachter?

Instrumentbouwers die niet-westerse instrumenten bouwen zijn schaars. De Rotterdamse beeldend kunstenaar Paul vd Hout is een uitzondering op de regel. Zijn sitars zijn bijzonder omdat hij gebruik maakt van synthetische materialen.

Het ziet er ongedwongen uit, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken: folksessies. Bekeken vanuit het perspectief van de organisator. Over meespelen en maat houden.

Alicia Svigals, een van de oprichters van The Klezmatics, zette de viool op de kaart als het centrale instrument in de vroege klezmer. Een gesprek met haar en tsimbl-speler Pete Rushefsky over de wortels van deze joodse feestmuziek.

Naar aanleiding van het festival Echo’s uit de steppen dat onlangs plaatsvond in het Zuiderpershuis in Antwerpen dook New Folksounds eens in de muziek van Centraal-Azië.

Ruim zes jaar geleden overleed John Hartford, volgens zijn vakgenoten in de countrymuziek een uitzonderlijk getalenteerde persoonlijkheid met stijl.

Meesterwerk, ditmaal Bells, Boots & Shambles van Spirogyra. Wat hadden de succesvolle producer Frank van der Meijden en de makers van het meesterwerk Spirogyra eigenlijk met elkaar van doen?

We hadden een gesprek met Zjef Vanuytsel, een succesvol Vlaams chansonnier die, vierentwintig jaar na zijn laatste lp, een eerste cd vol zingt met mooie nummers

Jaarlijstjes

In twee jaar tijd is het driedaagse Boombalfestival bij Gent uitgegroeid tot het mekka van de balfolk in de lage landen. Een gesprek met organisator Lieven Claeys.

Recensies met oa: Bratsch, Blowzabella, Battlefield Band, Laïs, Yasmin Levy, Boban Markovich Orkestar, Sweet Honey in the Rock, Chip Taylor & Carrie Rodriguez.

Foto voorkant: Laïs (fotograaf: Daan van Os)

Scroll naar boven