New Folk Sounds 116, april/mei 2008
Inhoud: Het Gezelschap / Marten de Paepe / Taraf de Haïdouks / Martin Cockerham / De instrumentenbouwer: draailier / Lebocha / Barbara / Maalstroom / Sublime Frequencies / Stephan Micus / Bassekou Kouyate / Dutch Rare Folk
Aanvullende artikelen in het archief: Bij het artikel over Dutch Rare Folk zijn een aantal artikelen uit Janviool over Nederlandse Folkgroepen beschikbaar.
Ruim een jaar is Het Gezelschap nu actief. Natasja Barkhuysen-Tacke maakt de balans op.
In 2007 won Marten de Paepe de singer-songwriterswedstrijd Nootuitgang. Hetzelfde jaar nog verscheen zijn debuut-cd met 12 fluisterliedjes, zoals hij ze zelf noemt.
Een Meesterwerk van een groep Roma-muzikanten voordat ze bekend werden als Taraf de Haïdouks. Hun eerste album legde de basis voor latere roem, maar is nagenoeg vergeten.
Laatste deel van de korte reeks over Martin Cockerham en Spirogyra, over leven en muziek van een bijzonder personage.
In de serie De instrumentenbouwer dit keer een dubbelinterview met twee generaties bouwers, die elk hun eigen beweegredenen hadden om te beginnen, en te stoppen, met het bouwen van een niet-alledaags instrument als de draailier.
De folkgroep Lebocha laat zien dat folk ‘van bij ons’ prima samengaat met oosterse muziekstijlen. Violiste Charlotte Peyskens over de drijfveren van deze jonge Vlamingen.
Tien jaar na haar dood vind je Barbara terug op cd’s met totnogtoe onuitgegeven opnames. Een tiental nieuwe boeken werden aan Barbara’s leven en werk gewijd. We maken kennis met deze fascinerende chansonnière.
De reputatie van de vaderlandse formatie Maalstroom groeit gestaag. Michel Duijves vertelt over de muzikale ontwikkelingen die de groep doormaakte.
Een bijzonder kleurrijk label is het Amerikaanse Sublime Frequencies, dat het licht laat schijnen op ongehoorde muziek en klanken van over de hele wereld. Oogverblindend, orenwarmend, zinnestrelend.
Hij werd aangekondigd als een jazzmuzikant, tot verbazing en verwondering van Stephan Micus zelf. De Duitse muzikant is al zo’n dertig jaar een van de boegbeelden van het kwaliteitslabel ECM. ‘Maar ik voel me niet geroepen om in welke categorie dan ook te passen, of juist in allemaal.’ Een uitzonderlijk man.
De cd Segu Blue van Bassekou Kouyate werd vorig jaar door velen beschouwd als de belangrijkste plaat uit West-Afrika. Kouyate konden we ontmoeten voor een gesprek.
Het is al weer enkele maanden geleden dat de verzamel-cd Dutch Rare Folk uitkwam, een overzicht van de nederfolk uit de jaren zeventig en tachtig. We spraken met samensteller Matthijs Linnenman.
Recensies met oa: Lieven Tavernier, Nick Harper, Kila, Luar na Lubre, Anabel Santiago, Malbrook, Nynke Laverman en Göze.
Foto voorkant: Bassekou Kouyate