New Folk Sounds 117

New Folk Sounds 117, juni/juli 2008
Inhoud: Klezzmates / de Joik / harold k. / Alex Roeka / Lieven Tavernier / Cloggy Dew / Waterflow / De Instrumentenbouwer: Brendan White / Het Gruuthuse-handschrift/ Mota / Erika Stucky

De groep Klezzmates bracht onlangs de tweede cd uit. De klezmer muziek dient als inspiratie voor hun eigen composities. Een introductie op deze Poolse band.
Een blik op het cultureel erfgoed van het uiterste noorden van Europa, de Joik. Hoe overleeft oeroude traditie in onze snel veranderende tijd.
Hij speelt met de verwachtingen van de luisteraar, vertelt harold k, en legt uit hoe dat zit.
Met Mannenwoestijn leverde Alex Roeka niet alleen wederom een prachtige collectie liedjes af, de cd gaat vergezeld van een boek met al zijn liedteksten.
Een uitvoerig gesprek met Vlaams singer-songwriter Lieven Tavernier.
Cloggy Dew is een jeugdige formatie die de Ierse folk weer vanaf de basis oppakt.
Waterflow is niet alleen een unieke combinatie van muzikanten, deze bluegrassband bracht onlangs de eerste volwaardige en vooral hoogwaardige cd uit. Zangeres Loes van Schaijk doet het bijzondere verhaal van Waterflow uit de doeken.
In de serie De Instrumentenbouwer deze keer een instrument dat de basis van veel Keltische muziek vormt: de bodhran. En wel van de hand van Brendan White.
Het Gruuthuse-handschrift dat rond 1400 in Brugge tot stand kwam werd in 2007 door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gekocht. Inmiddels is het integraal op internet gezet en wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de 147 liederen uit het handschrift.
Onlangs werd een opmerkelijke cd gepresenteerd: Mota, van folkguerrilla tot balfolk. Twaalf groepen laten horen wat de huidige stand van zaken is binnen de Nederlandse balfolkscene.
Met wortels in de Nieuwe en de Oude Wereld wil de Zwitserse jazz-zangeres Erika Stucky graag jodelen. Het is te zien in de film Heimatklänge, het is te horen op haar cd Suicidal yodels. Een gesprek tussen baai en bergen.

Foto voorkant: Erika Stucky

Scroll naar boven