New Folk Sounds 118

New Folk Sounds 118, aug/sept 2008
Inhoud: Van varen en van vechten / Sharron Kraus / Souldada / Chimera / Debashish Bhattacharya / Vermandere & Verminnen / Sharon Shannon / Groef / David Eugene Edwards / Trommelfluit / Stichting Kulsan

Als tweede in een reeks over lied-bronnen ditmaal de beurt aan de zeemansliederen, oftewel Van varen en van vechten.

Ze leerde het vak in de pub tijdens sessies, maar maakt muziek die daarmee geenszins is te vergelijken. Inmiddels is Sharron Kraus de leading lady van de alternatieve folk in Engeland en vertegenwoordiger van een interessante, nieuwe generatie folkmuzikanten.

De effecten van het muzikaal broeikaseffect zijn vooral hoorbaar Friesland. Van Souldada verscheen de cd Canção met warmbloedige muziek in vele talen.

In het meesterwerk aandacht voor de Nederlandse groep Chimera. Samen met de oprichters Bas en Marry Verkade blikt New Folk Sounds terug en vooruit.

Debashish Bhattacharya speelt Indiase klassieke muziek op slide-gitaar, een ongebruikelijke instrument-keuze. Hij heeft hiervoor zijn eigen instrumenten ontworpen.

In het najaar komen Vermandere en Verminnen samen op tournee in Nederland. Een voorsmaakje in een gezamenlijk gesprek.

Sharon Shannon ontpopte zich na het avontuur met The Waterboys tot één van Ierland’s meest prominente artiesten. Ruim achttien jaar later heeft ze met vele artiesten samengewerkt en ook regelmatig het traditionele pad verlaten, op zoek naar speciale melodielijnen.

Op het komende Folkwoods Festival zal een heuse balfolk bigband zijn opwachting maken. Een gesprek met initiatiefnemer Guy Roelofs over zijn geesteskind Groef.

David Eugene Edwards laat zich inspireren door zijn geloofsovertuiging en het Amerika van vroeger. Maar zijn muziek klinkt actueel en urgent. Een gesprek over bronnen en stromen.

Rasmuzikanten uit de Vlaamse folkscène vormen al 21 jaar de marsmuziekgroep Trommelfluit. Een nadere kennismaking kon niet uitblijven nu de groep ook een cd klaar heeft.

Al twintig jaar maakt Stichting Kulsan zich in Nederland sterk voor Turkse muziek. Adnan Dalkiran en Veronica Divendal blikken terug, en kijken vooruit naar het festival waarmee ze dit jubileum vieren.

Recensies, met oa: JW Roy, Rapalje, Chumbawamba, Dick Gaughan, Capercaillie, Tony Trischka, Trouveur Valdotèn, Riccardo Tesi, Ukrainians.

Foto voorkant: Souldada (foto: Maarten Corbijn)

Scroll naar boven