New Folk Sounds 119

New Folk Sounds 119, okt/nov 2008
Inhoud: Little March / Dialectmuziek / Sois Belle / Blowzabella / Billy Bragg / Lissa Schneckenburger / Natacha Atlas / Martyn Bennett / Didier Laloy & Fabian Beghin / Balfolkfabriek / Jean Parlette

Zangeres en pianiste Inge Bakker is een talentvolle singer/songwriter en kunstenares uit Groningen. Haar tweede voornaam Maartje heeft ze omgezet in Little March. Die artiestennaam dekt uitstekend de lading van haar sferische, dromerige composities.
Jan Smeets, voorzitter van de Brabantse dialectprijs De Vergulde Klomp, vertelt over heden en verleden van Dialectmuziek, en die van Brabant in het bijzonder.
Onlangs bracht de Vlaamse muziekgroep Sois Belle zijn tweede cd uit. De radio schenkt er geen aandacht aan. Wij wel!
Paul James van Blowzabella legt uit waarom de band bijna twintig jaar uit elkaar is geweest, en waarom ze de draad weer hebben opgepakt.
Begin dit jaar bracht Billy Bragg een nieuwe cd uit en de promotietour deed hij ouderwets in zijn eentje, slechts gewapend met zijn elektrische gitaar, daarom gaan we in Meesterwerk terug naar zijn debuut Life’s a riot with spy vs. spy
Lissa Schneckenburger is het exportproduct van de New England fiddlestijl. Ze vertelt over de achtergronden van deze Europese emigrantenmuziek, en over haar nieuwe muzikale project.
Natacha Atlas combineert al bijna twintig jaar met succes Arabische en Europese muziek. Deze zomer stond ze op Festival Mundial in Tilburg en trad ze op in Utrecht. Een mooie aanleiding om oud en nieuw werk tegen het licht te houden.
In 2005 overleed de Schotse folkmuzikant Martyn Bennett, hij werd slechts 33 jaar oud. De Haagse stadsdichter Harry Zevenbergen zocht onlangs voor NFS zijn moeder Margaret Bennett op om over Martyn’s muziek te praten. Dit is zijn persoonlijke verslag.
Didier Laloy en Fabian Beghin zijn twee Waalse accordeonisten die op boeiende wijze het geluid van de chromatische en de diationische accordeon weten samen te brengen in Cryptonique, met invloeden die verder reiken dan de folk.
In drie jaar tijd heeft het fenomeen balfolk zich als een olievlek uitgebreid over Nederland. Een groepje doorgewinterde folkbaldansers heeft nu de Balfolkfabriek opgericht. Een gesprek met één van hen, Noël Josemans.
Er komt meer dan Friese fado of dialect muziek uit de Noord-Nederlandse provincie. Jean Parlette verraste met hun debuutcd Much younger met wel heel bijzondere, eigenzinnige muziek, die ze zelf folktronics noemen.

Recensies, met oa: Gabriel Yacoub, Palio-Parea, Parne Gadje, Sois Belle, Natacha Atlas, Spiers & Boden, Annbjørg Lien, Ivo Papasov.

Foto voorkant: Billy Bragg (foto: Wino Evertz)

Scroll naar boven