New Folk Sounds 50

New Folk Sounds 50, april/mei 1997

Inhoud: Grond / The Gourds / Acha / Mary Custy / The (Very) Girls / William Butler Yeats / Erin’s Eye / El Mishito / De Kift

Grond speelt traditioneel Nederlandse muziek met Ierse ervaring en de wetenschap dat Nederland een multiculturele samenleving is. Hoe zou dat klinken?
Als reactie op de massale Amerikaanse middelmaat is het populair om weer iets met folk en country te doen. The Gourds is een van de groepen die dat uiterst creatief doen.
In de nieuwe groep Acha komen de Indiase sitar, de Turkse saz en zang en de flamencogitaar samen. Wederom een voorbeeld dat het geheel meer kan zijn dan de som der delen.
De jonge violiste Mary Custy is bezig met een gestage opmars in de Ierse folk. Maar als ze in plaats van de Ierse westkust in de stad was geboren, had ze elektrische gitaar gespeeld.
Van pure country moeten de vrouwen van de Eindhovense countryfolkgroep The (Very) Girls weinig hebben. Geef hun maar een dorpscafe in plaats van een manege.
Werk van de Ierse dichter en Nobelprijswinnaar William Butler Yeats is al vaak op muziek gezet. Hij heeft nu eindelijk ook de cd gekregen die hij verdient.
Ze hadden zo veel nummers dat de man in de studio zei: ‘die passen niet allemaal op een schijf’. Daarom is het debuut van Erin’s Eye meteen een dubbelcd geworden.
Het koor El Mishito heeft SVN’s groepenpresentatie gewonnen. En dat voor een groep die niet vertrouwd is met de volksmuziekwereld.
Half door het ijs zakkende melodieen op draailier, harmonium, trompet, trombone, trommel en basgitaar met strijkstok; De Kift smeedt het goede van punk, fanfare, poezie en theater samen.
Cd-recensies van onder andere: Pekel, Ygdrassil, Manuel, Guido Belcanto, Vera Coomans, Ashley Hutchings, Leon Rosselson, Bobby Fox & Benny Graham, Michelle Shocked, Najma, Sabri Brothers en Bassi Kouyate.

Scroll naar boven