New Folk Sounds 54

New Folk Sounds 54, dec 1997 /jan 1998

Inhoud: Cesaria Evora / Fernhill / Pendel / Udu / Bela Bartok / Ar Re Yaouank / Cuba / Jesus Alema / Tonder

De Kaap-Verdische koningin van de melancholieke morna Cesaria Evora doet een boekje open over haar succes.
De gedreven muzikanten van de Welshe groep Fernhill zijn op zoek naar de fundamenten van hun muziektraditie. Een verslag van een poging tot reconstructie.
De muzikale Pendel van de Brabantse groep Pendel kan in principe elke kant op. Op haar debuut-cd werd de windrichting Balkan.
Drummen op een watervaas? Het is mogelijk, zo blijkt uit de opkomst van de van oorsprong Afrikaanse udu.
PROFIEL Bela Bartok is vooral bekend door zijn klassieke muziek, maar beleefde zijn gelukkigste momenten tussen de boeren en hun volksmuziek.
De Bretonse spierballenfolk van Alan Stivell kan in het archief want hier is: Ar Re Yaouank!
Nederland is in de ban van Cubaanse oudjes en hun muziek NFS belicht de achtergrond van hun succes, de verscheidenheid van de Cubaanse muziek en sprak tenslotte met het boegbeeld van de jonge garde, Jesus Alema.
Het Tonder Festival is gezellig, goed georganiseerd en het bier vloeit er rijkelijk. Maar het geheim van het succesvolle festival is misschien wel de erg stijlvaste programmering.
Cd-recensies van onder andere: Ge Reinders, Henri Welling, Boh Foi Toch, Pendel, Waarschuwing voor de Scheepvaart, Muzsikas & Marta Sebestyen, Townes van Zandt, Sixteen Horsepower, Ladysmith Black Mambazo, Nusrat Fateh Ali Kahn & Michael Brook.

Foto voorkant: La Veja Trova Santiaguera,
still uit de film Lïrimas Negras van Sonia Herman Dolz door Renovo, Katwijk

Scroll naar boven