New Folk Sounds 61

New Folk Sounds 61, febr/maart 1999

Inhoud: Emil Zrihan / Ala dos Namorados / carnavalsliedjes / SalT / Knijn / doedelzak / Dewey Balfa

Emil Zrihan is een in Marokko geboren jood, die met zijn liederen in staat is om Arabieren en joden nader tot elkaar te brengen.
De Portugese groep Ala dos Namorados mengt verschillende muzieksoorten als fado, jazz, Portugese plattelandsmuziek, klassiek en Spaanse muziek. Het resultaat laat zich smaken.
Het schrijven van uitbundige carnavalsliedjes is een serieuzere zaak dan je op voorhand zou vermoeden. NFS duikt in de achtergronden ervan.
De Brabantse zangeres die zich bedient van het pseudoniem SalT stijgt boven het maaiveld uit. Haar eerste cd was voor NFS een mooie aanleiding haar de microfoon voor te houden.
Pretband Knijn voegt een tweede eigen schijfje aan de collectie toe. Percussionist Gerard Wortel licht toe.
De doedelzak komt in veel landen voor. En hoewel eenieder zich meteen iets kan voorstellen bij het geluid van het instrument, weten veel minder mensen hoe een en ander nu functioneert. Een toelichting.
In de rubriek Profiel deze keer aandacht voor Dewey Balfa, die samen met zijn vier broers een groot stempel heeft gedrukt op de status en bekendheid van de cajun-muziek. Een portret.
Cd-recensies van onder andere: Pigmeat, Shantalla, Fluxus, Ambrozijn, Capercaille, Brass Monkey, John Kirkpatrick, Dick Gaughan, Solas, Huun-Huur-Tu en Esma.

Foto voorkant: Ala dos Namorados, Paul Hensels

Scroll naar boven