New Folk Sounds 62

New Folk Sounds 62, april/mei 1999

Inhoud: Muzsikas / Psarantonis / J.H. Speenhoff / Tuna / Ano Kato / Yakki Famirie / Sally Barker / Peter Koene / Boucherie Production / Noujoum Rai

De Hongaarse groep Muzsikas draait al lange tijd mee in het folkcircuit. Voor hun nieuwste project hebben zij zich gestort op de de door Bela Bartok op wasrollen verzamelde volksliederen.
Al zowat veertig jaar houdt Psarantonis de muzikale traditie van Kreta levend. Hij is een van de beste en meest vernieuwende lyra-vedelspelers.
De Nederlandse dichter-zanger J.H. Speenhoff was aan het begin van deze eeuw een gevierd man, die met zijn rake schetsen en sobere voorkomen diepe indruk maakte.
Een Tuna is een groep Spaanse, Portugese of Puertoricaanse muzikanten, te vergelijken met Middeleeuwse troubadours, die dans-, drink- en liefdesliederen brengt. Eind mei vindt in Nijmegen voor de derde maal een festival plaats.
Uit het noorden van Nederland komt de vijfmansgroep Ano Kato, dat met Levendes apo ta xena een tweede cd vol Griekse muziek uitbrengt.
Met de cd Gowtu heeft de Surinaamse band Yakki Famirie een nieuwe stap in haar carriere gemaakt en treedt daarmee buiten het bekende kringetje.
Mede vanwege haar rol in de Poozies is Sally Barker uitgegroeid tot een van de sterkste singer/songwriters van Engeland.
In 1969 verscheen de eerste LP van volksliedzanger Peter Koene. Dertig jaar later volgt zijn tweede geluidsdrager onder eigen naam, waarop het puikje van de tegenwoordige Nederlandse folkscene meespeelt.
In een serie over onafhankelijke, eigengereide platenmaatschappijen gaat de eerste aflevering over het Franse label Boucherie Production.
Het uit Marokkanen, Molukkers en Nederlanders bestaande Noujoum Rai startte in de voetsporen van Cheb Khaled, maar heeft ondertussen een eigen invulling aan het begrip rai gegeven.
Cd-recensies van onder andere: Alfred den Ouden, Martin Korthuis, Vera Coomans, Hans Theessink, Tabache, Fairport Convention, Reeltime, Moher, Sandra Kerr, Nancy Kerr en James Fagan.

Scroll naar boven