New Folk Sounds 63

New Folk Sounds 63,  juni/juli 1999

Inhoud: Istanbul Orient Ensemble / Gerard Wortel / Mirjam Makeba / Dimitri Boekhoorn / Jan Willem Roy / Shantalla / Rawhide / World Network

Ook Turkije kent zigeunermuziek. Doel van het Istanbul Orient Ensemble is om de bijna vergeten muziek uit de vorige eeuwen te bewaren voor de toekomst.
Onder de noemer Muziek om naar te kijken vertelt muzikant en knutselaar Gerard Wortel over de passie van het bedenken, bouwen en bespelen van vreemdsoortige en (daardoor?) intrigerende muziekinstrumenten.
In de serie Profiel dit keer aandacht voor de koningin van het Afrikaanse lied, Mirjam Makeba, die ondanks alle ellende en obstakels die ze tegenkwam de hoop op een betere toekomst nooit heeft opgegeven.
In Bretagne is een ware heropleving van de interesse voor de Bretonse muziek aan de gang, die zelfs de jongeren in zijn greep heeft. Dimitri Boekhoorn, die voor zijn studie Keltische Talen en Cultuur een jaar op de universiteit van Rennes verblijft, vertelt.
Jan Willem Roy is al vanaf zijn vroege tienerjaren in de greep van het musiceren en componeren. Zijn onlangs verschenen tweede cd vol Americana maakt een vaardige en gedreven indruk. We volgen het pad terug.
De groep is een van de populairste Keltische bands van het Europese vasteland op dit moment. Met hun ijzersterke en spectaculair verkopende eerste cd in de hand zoekt Shantalla de weg naar de top.
Vier pagina’s agenda, met veel aandacht voor de verschillende festivals.
Passie voor de muziek is belangrijk, maar aandacht voor je ontspanningen een bijna onmisbare stimulans. De Vlaamse bluegrassgroep Rawhide roeit met haar riemen en vecht voor een eigen plekje.
De tweede aflevering in een serie over bijzondere platenlabels is gewijd aan het Duitse label World Network, dat probeert om steeds een eigen draai aan opnamesessies met wereldmuzikanten te geven.

Cd-recensies van onder andere: Alex Roeka, Het Brabants Volksorkest, Bouquet Garni, Didier Francois, Kate Rusby, Norma Waterson, Lil Waterson & Oliver Knight, Doris Henderson & John Renbourn, The Chieftains, Bill Morrissey, Jimmy Lavave, Tom Russell, en Natascha Atlas.

Foto voorkant: door Adrien Norman

Scroll naar boven