New Folk Sounds 65

New Folk Sounds 65, okt/nov 1999

Inhoud: Tarras / Ernst van Altena / De Dannan / Paul Brady / PAN Records / Farlanders / Afro Celt Sound System / Gert de Meijer / El Conjunto

Tarras is een nog jonge Ierse formatie die de schoolbanken heeft ingeruild voor de gooi naar een professionele muzikale carrière. De sprong in het diepe is vanaf het begin een succes geworden.
Deze zomer overleed Ernst van Altena, vertaler, en auteur van liederen. Met Brave Margot maakte hij ophef, met lief Margootje scoorde hij enig succes. Een schets van zijn carrièe.
De Dannan bestaat 25 jaar. Aanleiding voor een feestje, enkele optredens, een nieuwe cd, een interview en een artikel waarin we terugblikken, maar ook vooruitkijken.
Farlanders, op zijn Russisch eigenlijk Inozemets, speelt verschillende traditionele muzieksoorten uit smeltkroes Moskou. Met new wave, rock, folk en jazz houden ze de Moskovieten een spiegel voor.
Zanger, songwriter en multi-instrumentalist Paul Brady is �n van Ierlands meest gewaardeerde en succesvolle artiesten. Een gepassioneerd vertolker van traditionele muziek, maar ook een gerenommeerd songschrijver die zijn meertaligheid volledig benut.
Het Nederlandse PAN Records is �n van de weinig overgebleven platenlabels uit de zeventiger jaren die zich nog met vol vertrouwen storten op de volksmuziek. Wel is de ori�tatie verschoven van regionaal naar mondiaal.
Afro Celt Sound System roept weerstand op bij traditioneel ingestelde folkliefhebbers. Maar waar ligt de grens tussen cultureel imperialisme en organische rootsmuziek? Het nieuwe genre heet ‘Worlddance’.
Twee Hollandse Nieuwen: Gert de Meijer en El Conjunto.
Deze najaarsaflevering speciale aandacht voor de diverse Europese folkfestivals afgelopen zomer, NFS-reporters berichten vanuit Na Fir Bolg, Dranouter, Sfinks, Tonder en Torhout World

Cd-recensies van onder andere: Ano Kato, Snakes in Exile, Richard Thompson, The Whiskey Priests, Maggie Holland, Shelagh McDonald, Telynor, The Walkabouts, Thee na Shee, Martin Carthy, Yulduz Usmanova en Yat-Kha.

Foto voorkant: Afro Celt Sound System (foto Wino Evertz)

Scroll naar boven