New Folk Sounds 66

New Folk Sounds 66, dec 1999 / jan 2000

Inhoud: Lais / Llan de Cubel / Noorwegen / Boubacar Traore / Amalia Rodrigues / Jigme Drukpa / Kepa Junkera / Blaasmuziek uit Limburg / Windvlaag

Drie Belgische dames uit de Belgische folkscene kijken verder dan het wereldje van de folk Lais.
De Asturische groep Llan de Cubel produceert Keltische klanken van Spaanse bodem. Er wordt hard gewerkt om Asturie en de traditionele muziek meer bekendheid te geven.
In Noorwegen heeft men respect voor muziek, Joop van den Bremen licht de sterke, eigen identiteit van de Noren toe.
De Malinese zanger en gitarist Boubacar Traore zet veel van wat hem raakt om in de muziek. Muziek is sterker dan het verdriet dat hij kent.
Op 6 oktober j.l. overleed Am�ia Rodrigues, de diva van de Portugese fado. Portugal verkeerde drie dagen in nationale rouw, NFS schetst een profiel van haar carriere.
Bhutan telt slechts een professionele muzikant. De westerse popmuziek rukt inmiddels op en Jigme Drukpa vreest voor traditie.
Volgens Kepa Junkera is traditie in principe grenzeloos. De Bask is aan het woord over Baskische muziek in het algemeen en zijn eigen spel op de trikitixa in het bijzonder.
Blaasmuziek uit Limburg is steeds vaker te horen in combinatie met pop, folk en wereldmuziek. Harmonie- en fanfaremuziek blijven echter nog steeds muziek van het volk.
Windvlaag komt aan bod in Hollandse Nieuwe.

Foto voorkant: Kepa Junkera (foto Paul Hensels)

Scroll naar boven