New Folk Sounds 69

New Folk Sounds 69, juni/juli 2000

Inhoud: Mary Jane Lamond / Shantykoren / Ashkabad / Deroll Adams / Clo lar-Chonnachta / Andy White / Ygdrassil / Hoven Droven

Cape Breton wordt regelmatig gerelateerd aan fiddlemuziek. De Schots Gaelische zangtraditie stond buiten het eiland meer op de achtergrond, tot de komst van Mary Jane Lamond.

De nostalgie van de zeilzeevaart en de behoefte aan gezelligheid zorgen voor een opleving van de maritieme tak van zangsport: shantykoren, Joop van den Bremen licht toe.

De Turkmeense all stars band Ashkabad was vorig jaar weer eens in West Europa, op het Sfinks-festival in Belgie. Een interview met een opvallende wereldmuziekband.

Banjo Man Deroll Adams is niet meer, maar leeft voort in de harten van velen, in de muziek die hij achterliet, in de songs, die aan hem werden opgedragen.

Platenlabel Cló lar-Chonnachta geeft ongekend talent de kans om een cd of cassette op te nemen. Het label is zich er bewust van dat ze materiaal voor een beperkt publiek op de markt brengt.

De tamelijk rauwe, ongepolijste stem van Andy White en bij tijd en wijle bijtende teksten gaan over de wereld in het algemeen en de Ierse situatie in het bijzonder. Ze sloten prima aan bij de nieuwe folktijdgeest.

Twee Hollandse Nieuwen: het derde album van het Noord Nederlandse duo Ygdrassil en live opnamen van klezmerband Ot Azoj.

Een dubbele agenda: Nederland, Belgie en zomerfestivals.

Newfolksounds was op locatie bij het 6e Irish Festival in Bergen op Zoom en het eerste Blue Highways festival in Utrecht.

Binnen de nieuwe lichting Zweedse folkgroepen is Hoven Droven een minder bekende naam. Zijn we er in de lage landen klaar voor?

Cd-recensies van onder andere: Fungus, Milladoiro, Rawhide, The Watchman, Ashels, Twalseree, Pekel, Piccard & Masure, Di Gojim, Ygdrassil, Fairport Convention, Albion Band, Martin & Jessica Simpson, Naseer Shamma, Hariprasad Chaurasia, Ensemble Si Nuan Thung Pong en Gang Chenpa.

Foto voorkant: Hoven Droven (Foto: MNW/P.Gr)

Scroll naar boven