New Folk Sounds 74

New Folk Sounds 74, april/mei 2001

Inhoud: Jan-Maria Carlotti / Värttinä / Fluxus / Eleanor Shanley / Troissoeur / Bahai El Idrissi / Mikis Theodorakis / Xosé Manuel Budiño / José Angel Hevia / Jopie Jonkers

Voor het eerst was Jan-Maria Carlotti in onze Lage Landen te horen in gezelschep van trompettist Michel Marre. Een troubadour voor de toekomst.
Wat heeft internet, Malicorne en een huilende Hongaarse vrouw met de liederen van de Finse groep Värttinä te maken? Violist Kari Reiman legt het uit.
Fluxus bewandelde voorheen het instrumentale pad. Na hun eerste cd vonden ze het tijd worden om ook vocaal werk aan het repertoire toe te voegen. Greet Garriau gunt ons een blik in de keuken van Fluxus.
Ze maakte naam als zangeres bij De Dannan, maar Eleanor Shanley trekt al weer jaren nagenoeg alleen door de wereld.
Troissoeur heeft jaren van ontwikkeling nodig gehad om tot hun unieke geluid te komen. Ze zingen in een eigen taal en maken muziek die we nog nooit eerder gehoord hebben. Twee van de drie broers Vanvinckenroye doen hun verhaal.
Bahai El Idrissi en Michel Banabila vertellen over hun cd Arhil, het Nederlandse antwoord op Natascha Atlas.
Mikis Theodorakis (75) werd onlangs geëerd voor zijn betekenis als bijzondere compomnist en dirigent. Een beeldschets via enkele mensen die hem persoonlijk hebben ontmoet.
Een tweeluik over vernieuwende doedelzakmuziek op het Iberisch schiereiland. Xosé Manuel Budiño buigt de Galicische traditie om in moderne muziek op een eeuwenoud instrument.
Asturiër José Angel Hevia speelt op een eigentijds instrument: de midi doedelzak. Hij verkocht meer dan twee miljoen exemplaren van zijn vorige cd. Hoe staat het met de opvolger The other side?
De Nederlandse Jopie Jonkers speelt Zuid-Amerikaanse harpmuziek uit Paraquay, Venezuela en Argentinië.
Cd-recensies van onder andere Allan Taylor, Rodrigo Romani, Menestra, Korriganed, Donni di l’Esiliu, Tva Fisk och en Flask, Bente Kahan, Angsgar Dälken, Sàndor Szabó, Erotokritos, Ryan Adams, Austin Lounge Lizards, Gopal Shankar Misra, Ostad Elahi, Joi

Foto voorkant: Hevia (foto: Wim van Ophem)

Scroll naar boven