New Folk Sounds 76

New Folk Sounds 76, aug/sept 2001

Inhoud: Jan de Wilde / Allez Mama / Tom America / Urban Trad / International Gipsyfestival / Corsicaanse Polyfonie / Patrick Street / Gjallarhorn / Slobberbone / Champagne Charlie.

Al meer dan 30 jaar actief, een van de beste Nederlandstalige tekstschrijvers, maar in Nederland nauwelijks bekend. In een ontwapenend verhaal stelt Vlaming Jan de Wilde zich dan maar voor.
Lenny Laroux van de Nederlandstalige zydecoband Allez Mama vertelt over hun nieuwe cd De dubbele kick en de muzikale vrijheid die de groep nu beleeft.
Spraakcomponist Tom America werkt ver voor de smaken uit.
Yves Barbieux is de grote man achter Urban Trad. Hij wil samen met de andere muzikanten traditionele muziek mengen met de beat van de grote stad.
Een kijkje op het International Gipsyfestival, waar zigeunermuziek uit alle windrichtingen samenkomt.
De Father of Bluegrass, Bill Monroe is de meest vooraanstaande naam in de bluegrassmuziek. Deze man wist precies wat hij wilde en bracht dat op een autoritaire manier over op de muzikanten om hem heen.
De Corsicaanse Polyfonie leefde op als politiek wapen. Doorzettingsvermogen en de steun van het volk liet deze meerstemmige muziek overleven. De populariteit lijkt alleen maar te groeien. Een historisch overzicht hoe het zo gekomen is.
Eigenlijk is Patrick Street een partime project. Andy Irvine vertelt over het hoe en waarom.
Jenny Wilhelmsen, zangeres en violiste van de groep Gjallarhorn, vertelt vol passie over de schoonheid van de muziek uit de oude Scandinavische traditie. Bij Gjallarhorn gaat het niet om het moderniseren van de liederen, de oorsprong heeft genoeg kracht om ook nu nog te boeien.
De alternatieve country van Slobberbone heeft deze uit Danton (Texas) afkomstige band op de wereldpodia gebracht.
Champagne Charlie zingt op versoek van Job Zomer in hun eigen Zeeuwse taal. In de rubriek Hollandse Nieuwe meer over deze bijzondere rootsband.
Cd-recensies over onder andere Trio Trad, Pater Moeskroen, Trio Viool, Wak, Finbar & Eddie Furey, Finlay Macdonald, Robb Johnson with Miranda Sykes & Saskia Tomkins, Mary Coughlan, Linda Thompson, Maddy Prior, Erik Marchand & Thierry Robin, Kalinka Vulcheva, Sheila Chandra with the Ganges Orchestra, en Baaba Maal.

Foto voorkant: Gjallarhorn (foto: Peppe Wiklund)

Scroll naar boven