New Folk Sounds 78

New Folk Sounds 78, dec 2001 / jan 2002

Inhoud: Sois Belle / Ankie Keultjes / Radio Tarifa / Karan Casey / Patrick Bouffard / Flook / Amazing Stroopwafels / The Wrigleysisters / Oum Khaltoum / Open Strings festival in Osnabrü / Zumbayllo / Ialma / Jorge Fernando / Mad Dogs and Englishmen / Spillwark

Sois Belle ontpopt zich als een begrip in de folkpop-scene. Het geluid van deze nieuwe Vlaamse groep wordt met name bepaald door de elektrische accordeon.
Ankie Keultjes is niet alleen de helft van de Very Girls, maar ook één van de weinige geluidstechnici annex producers.
Het trio Radio Tarifa vertegenwoordigt de Spaanse traditie. Toch wil de platenmaatschappij doen geloven dat ze het voorbeeld van de multiculturele crossover zijn.
Ze maakte een bliksemcarrière mee met Solas, maar toch besloot Karan Casey deze topgroep te verlaten en haar eigen weg te zoeken.
Draailiervirtuoos Patrick Bouffard is een exponent van de jonge lichting. Cor Westbroek duikt in het verleden en geeft een beeld van de evolutie van Bouffard.
De Engelse formatie Flook speelt in een wel heel ongewone bezetting. Fluitisten Sarah Allen en Brian Finnegan vertellen over hun geïmproviseerde muziek en over het toevallige ontstaan van Flook.
De Amazing Stroopwafels maken al 22 jaar op hoog niveau Nederlandstalige muziek. Een kijkje in de keuken van Wim Kerkhof.
Tweelingzussen Jennifer en Hazel Wrigley laten de hele wereld kennis maken met de traditionele Orkney folk. Een portret van de Wrigleysisters.
Men zegt dat men in de Arabische wereld het over twee dingen eens is: Allah en Oum Khaltoum. Twee liefhebbers onthullen een beetje de magie rond deze Oosterse legende.
New Folk Sounds bezocht het Open Strings festival in Osnabrück. Daar ontstaat een beeld van de veelzijdige hedendaagse gitaarcultuur. Hierbij een special over de akoestische gitaar.
Zumbayllo speelt Boliviaanse muziek. Anneke van Rijswijk over de tweede cd Amalaya.
Ialma trad op met onder meer Milladoiro, Carlos Nunez en binnenkort met Kadril. Opmerkelijk voor een groep Galicische zangeressen, afkomstig uit Brussel. We spraken met Noemi Palomo over de ontstaansgeschiedenis, de plannen en projecten en natuurlijk de Galicische cultuur.
De toonaangevende fadogitarist Jorge Fernando vertelt over de populariteit van de Fado. Fadiste Mariza wordt ook even belicht.
Glenn Miller, accordeonist van de Whiskey Priests vertelt over zijn nieuwe project: Mad Dogs and Englishmen.
Kerst in Emden zonder Spillwark-concert is als een kerstfeest zonder boom.
Cd-recensies over onder andere Törf, Reboelje, De Amsterdam Klezmer Band, Gé Reinders, Olla Vogala, Luka Bloom, June Tabor, Martin Simpson, John Kirkpatrick, Gianmaria Testa, Steve Riley and the Mamou Playboys, Lucinda Williams, Munir Bashir, Alim Qasimov.

Foto voorkant: Ialma (foto: Wino Evertz)

Scroll naar boven