New Folk Sounds 81, juni/juli 2002
Inhoud: Cornelis Vreeswijk / Garva / Dhroeh Nankoe / Neil Waynes / Danças Ocultas / Dhafer Youssef Tif Merrit en Sarah Harme / Stara Lipa / Cran / DJ Wizard / Die Naye Kapelye / Lokua Kanza / Salif Keita / Wè nun Henk / Flip Kowlier
Cornelis Vreeswijk was een grote held in Zweden, maar in Nederland heeft hij heel wat moeite moeten doen om gehoord te worden. Pas na zijn dood kreeg hij de erkenning die hij verdiende. Een terugblik op het leven van deze zanger/gitarist.
Na een onderbreking van vier jaar stapte Garva weer het podium op. Voor het eerst met alle drie de gebroeders Coyne in een groep.
De zanger Dhroeh Nankoe is uitgegroeid tot een van de belangrijkste Surinaams-Hindoestaanse muzikanten van het moment.
Neil Waynes liefde voor de concertina bracht hem tot het oprichten van het Engelse folkmuzieklabel Free Reed Records. Deze maatschappij bestaat inmiddels vijfentwintig jaar en wordt in het thuisland als de meest toonaangevende beschouwd, als het neerkomt op het vastleggen van het muzikale erfgoed.
Niemand heeft model gestaan voor het Portugese kwartet Danças Ocultas. Met vier diatonische accordeons ontstaat muziek waar men de danspasjes nog voor moet bedenken.
In deel twee over de mengvorm tussen de Arabische muziek en de jazz kijken we in de keuken van Dhafer Youssef.
Tif Merrit en Sarah Harmer zijn twee veelbelovende jonge vertolkers van het genre dat nu Americana genoemd wordt. Kenner Eijgendaal sprak ze tijdens het afgelopen Blue Highways Festival te Utrecht.
Ze kunnen het nauwelijks bevatten dat een Nederlands blad interesse zou hebben in hun muziek. Toch mag de groep Stara Lipa niet onopgemerkt blijven. Vandaar een portret van deze jonge Poolse groep.
In vele Nederlandse en Belgische theaters hebben de leden van Cran hun instrumentale vaardigheden en zangtalent al gedemonstreerd. Een bijzonder trio onder de loep.
John van Luijn, alias DJ Wizard, is inmiddels een internationaal bekende dj. Hij mixt Keltische muziek met de dans muziek van nu en wil zo de Keltische traditie voor uitsterven behoeden.
Lokua Kanza speelt op zijn eigen manier Afrikaanse muziek. Kanza vertelt over hoe denkbeelden van critici niet altijd overeenkomen met de veranderingen in de muziek zelf.
De voorman van Die Naye Kapelye wil muziek spelen die smaakt naar de kippennekken die zijn grootvader oppeuzelde.
Salif Keita is de gouden stem van Afrika, maar het klimaat voor Afrikaanse muziek lijkt beter in zijn woonplaats Parijs.
In Hollandse nieuwe kijken we naar de tweede cd van de vermaarde Nederlandse groep Wè nun Henk.
In Vers Vlaams aandacht voor de nu zeer in het nieuws tredende Flip Kowlier.
Cd-recensies over onder andere: Ygdrassil, W�nun Henk, Didier François, Solas, Chieftains, Cara Dillon, Jonathan Richman, Kristina Olsen, Hossein Alizadeh, Omar Sarmini en Mudejar.
Foto voorkant: Die Naye Kapelye (Fumi Suzuki)